Reacties op Lenteakkoord: ‘onverstandige weg uit crisis’

In de fractiekamer van D66 werd het Lenteakkoord vormgegeven. Foto Werry Crone / Hollandse Hoogte

“Links feestje”, “een onverstandige weg uit de crisis” en “desastreus”. Het zijn enkele reacties van de oppositie op het Lenteakkoord dat vandaag werd gepresenteerd. Ook de fractievoorzitters van de ‘Kunduz-coalitie’ erkennen dat de maatregelen pijn gaan doen, maar benadrukken de noodzaak van het pakket.

Pechtold: alle schrikverhalen over koopkracht zijn niet waar

Nederland staat al vijf jaar stil, reageert D66-leider Alexander Pechtold. Hij is blij dat de vijf partijen verantwoordelijkheid hebben genomen en dat iedereen nu weet waar hij aan toe is. “Alle schrikverhalen van min zes procent koopkracht en min drie procent koopkracht zijn niet waar”, aldus Pechtold. Maar ook zegt hij: “Je kan niet twaalf miljard bezuinigen zonder dat iemand het merkt.”

Pechtold is blij dat het ‘hele beleid van Wilders is gesloopt’ en het “knetterrechtse beleid” van het kabinet is doorbroken. “Het zou flauw zijn om te zeggen dat dit bijna het D66-verkiezingsprogramma is”. Wat beter kan? Na 12 september zou Pechtold het liefst verdergaan met investeren, met name in het onderwijs.

Sap: pijn wordt eerlijk verdeeld

GroenLinks-leider Jolande Sap spreekt van een ‘groene en sociale uitweg uit de crisis’. Iedereen zal de pijn voelen door de maatregelen, maar de pijn wordt eerlijk verdeeld en lage inkomens worden gecompenseerd, aldus Sap. “De vervuiler gaat betalen en groen gedrag gaat lonen.”

Slob: belangrijkste gaten in de dijk gevuld

Slob benadrukt de noodzaak van het pakket:

“De dijken waren doorgebroken en iedereen stond er als het ware met de handen over elkaar naar te kijken. Wij hebben ervoor gezorgd dat de zandzakken zijn aangesleept en de belangrijkste gaten in de dijk zijn gevuld.”

Vooral de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd noemt Slob pijnlijk. Volgens hem wil de ChristenUnie zover in hun verkiezingsprogramma eigenlijk niet gaan.

Wilders: hardwerkende Nederlanders moeten bloeden voor links feestje

“Dit is een pakket waar links Nederland zijn vingers bij af zal likken”, reageert PVV-leider Geert Wilders. Wilders hekelt de lastenverzwaringen en belastingverhogingen, terwijl er tegelijkertijd wel geld is voor “linkse hobby’s” en “meer subsidies voor zonnepanelen”. Kwalijk vindt hij dat dezelfde partijen gisteren een “blanco cheque van 40 miljard” aan Griekenland geven en “nu de hardwerkende Nederlanders pakken”.

“De overheid blijft groot en vet en de reiskostenvergoeding wordt afgepakt. Alle Nederlanders moeten bloeden, allemaal vanwege een Brussels dictaat. Eerder heeft de VVD een kabinet laten vallen over het reiskostenforfait. [...] Wij zien nu ons gelijk door er destijds uit te stappen. De ouderen betalen samen met de hardwerkende Nederlanders dit linkse feestje.”

Samsom: onverstandige weg uit crisis

Toch vindt ook de linkse PvdA het Lenteakkoord op veel punten maar niets. Het is volgens fractieleider Diederik Samsom een “onverstandige weg uit de crisis, terwijl Nederland juist een verstandige route nodig heeft.” Die verstandige weg leidt volgens hem via een nadruk op economische groei. Samsom zei:

“Dit akkoord probeert een sprintje te trekken naar de 3 procent begrotingstekort, maar valt daarna dood neer.”

Hij noemt het Lenteakkoord “grotendeels een voortzetting van het eerdere beleid van het kabinet-Rutte.”

VVD’er Blok vooral blij met terugdringen tekort

Gek genoeg kwam ook VVD-fractieleider Stef Blok vandaag niet dolgelukkig over met het Lenteakkoord. Veel maatregelen in het akkoord doen hem pijn, zei hij, maar “de tering moest naar de nering worden gezet” en dus moest er simpelweg een akkoord komen. Maar hij zei wel:

“Het is pijnlijk dat veel maatregelen uit het Catshuisakkoord zijn teruggedraaid. Wij hadden uiteraard liever meer gesnoeid in subsidies. Maar er is nu eenmaal hard onderhandeld. De afgesproken lastenverzwaring snijdt mij door het hart. Wij hadden liever meer gesneden in de overheidsuitgaven. Maar het kon niet anders. Pijnlijk is het ook voor de VVD dat de automobilist meer moet gaan betalen.”

Buma: veel van akkoord wil ik terug zien in CDA-programma

Sybrand van Haersma Buma was een stuk positiever. Hij zei dat het akkoord op veel punten sterk leek op het akkoord dat hij eerder bijna in het Catshuis had gesloten met de VVD en PVV. Belangrijk was bij dit akkoord echter dat er geen partijen op het laatste moment wegliepen, deelde hij nog even een sneer uit naar Geert Wilders. Hij zei verder:

“Heel veel van dit akkoord zou ik wel terug willen zien in het CDA-verkiezingsprogramma. Al zouden sommige maatregelen wel iets minder kunnen, bijvoorbeeld de nadruk op groene investeringen. In tijden van crisis zouden wij als CDA wat andere prioriteiten stellen. Maar het is uiteraard een akkoord van compromissen. En de pijn is er eerlijk in verdeeld. De hoge inkomens betalen meer, en ook de politiek levert in. Het is te hopen dat na 12 september meer partijen bereid zijn moeilijke maatregelen te nemen.”

Roemer: dogmatisch vastgehouden aan 3 procent

Volgens SP-leider Emile Roemer kan het akkoord juist wel eens een doodsteek zijn voor de economie. Die moet nu juist worden gestimuleerd zegt hij, en het consumentenvertrouwen moet worden hersteld. Hij zei:

De grote lijn van dit akkoord is dat dogmatisch wordt vastgehouden aan de 3 procent. Dat is desastreus voor de economie en het consumentenvertrouwen. Zaken als de btw-verhoging en de belasting op de reiskostenvergoeding zullen averechts gaan werken.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren in een reactie:

Hero Brinkman in een reactie: