In 't nieuwe Journaal mag Sacha de Boer rondlopen en haar handen bewegen

De tafel was als een magneet, waar mijn handen aan vastzaten, zegt NOS-nieuwslezeres Sacha de Boer. „Nu mag ik eindelijk lopen, en bewegen met mijn handen.” De Boer is blij met de nieuwe huisstijl van de NOS, die zondagavond voor het eerst te zien is, in het achtuurjournaal.

Nieuwslezers gaan voortaan staan, en bij alle NOS programma’s komen nieuwe openingsfilmpjes, nieuwe decors, nieuwe graphics en nieuwe deuntjes. „De NOS is een bekend merk, maar ons imago is oubollig,” zegt algemeen directeur Jan de Jong over de metamorfose. Ze hopen meer jeugdige kijkers aan te trekken door „dichterbij te komen”.

Sacha de Boer en Rob Trip moeten news anchors worden, in plaats van nieuwslezers. Ze moeten aanwezig zijn, van scherm naar scherm lopen, dingen aanwijzen. Qua onderwerpkeuze wil hoofdredacteur Marcel Gelauff meer nieuws en urgentie. „Kranten zijn voor achtergronden en opinie, wij moeten vooraan staan in de nieuwsvoorziening.”

In het nieuwe decor valt vooral de hoeveelheid schermen op. Het grote horizontale scherm, door Gelauff liefkozend ‘het magische scherm’ genoemd, is het middelpunt van het decor. Tijdens de presentaties van de nieuwslezers komen beelden op om het verhaal te ondersteunen. „Als we een item doen over een woestijn, moet het lijken alsof ik ook in een woestijn sta”, vertelt Rob Trip.

De nieuwe huisstijl is anders, maar er blijft ook veel hetzelfde. De rode O uit het logo van Het NOS Journaal bijvoorbeeld. Die blijft, en speelt de hoofdrol in elke leader, van Het Jeugdjournaal tot Studio Sport. Een andere oude bekende, de gong, duikt vanaf zondag ineens weer op. De vertrouwde ‘Boing’, die in 2005 uit de begintune verdween en door velen werd gemist, is – als je heel goed luistert – terug.

De NOS is niet bang om hun oudere kijkers kwijt te raken. „Een jonger publiek haakt sneller af dan een ouder publiek”, zegt De Jong. En we blijven onderdeel van de publieke omroep, dus we zijn er voor iedereen, vult Gelauff aan. „Ook voor onze oudere kijkers. We moeten alleen niet sneller vergrijzen dan de rest van Nederland.”