Huntelaar 'is de echte spits'

24 uur met...Ned. 3 20.25-21.20 uur

Klaas Jan Huntelaar vindt zichzelf „meer een echte spits” dan Robin van Persie. Daarom kan híj straks bij het EK voetbal het beste deze positie bezetten in het Nederlands elftal.

Aldus deze bijdrage aan een nationale discussie van Klaas Jan Huntelaar zelf, die in de 24 uur die hij met Wilfried de Jong in een kleine, afgesloten studioruimte doorbracht, heel erg Klaas Jan Huntelaar blijft. Althans, 23 uur en 55 minuten lang.

Huntelaars Oranje heeft wel een plaats voor Van Persie. Tenminste, in het elftal dat De Jong en hij, liggend op de grond, van kruidvaatjes formeerden. Mosterd staat in het doel.

De 28-jarige Huntelaar, opgegroeid in het dorp Hummelo in de Achterhoek, kennen wij als die nuchtere jongen zonder poeha; aan zijn lijf geen tatoeages of andere polonaise. Hij is ook, zegt hij zelf, een beetje links, politiek gesproken.

Ook is Huntelaar bezeten van zijn vak. Een spits is pas geslaagd als hij scoort – „spitsen zijn het geilst op effectiviteit”. Over de mogelijkheden om zichzelf scoringskansen te verschaffen, blijkt hij grondig te hebben nagedacht. Scoren was altijd al de lust van zijn leven. Als jongetje beschikte hij over een eigen net dat hij in een leeg doel hing, want „schieten zonder net is niet leuk”.

Met een blauw oog was Huntelaar het studiootje binnengelopen; souvenir van een vriendschappelijk potje voetbal. Maar ook mentaal is er bij hem sprake van een open wond. Dat blijkt in vijf minuten aan het ontbijt, als de 24 uur er bijna op zitten.

John Kroon

    • John Kroon