Hollande: terugtrekking troepen Afghanistan in overleg met NAVO

Hollande bij het presidentiële paleis in Parijs. Foto AFP/Joel Saget

De terugtrekking van Franse troepen uit Afghanistan, die voor het einde van het jaar gepland stonden, zal in samenspraak met de NAVO verlopen. Dat meldt de Franse president François Hollande vanochtend tijdens zijn onverwachte bezoek aan het land.

Hollande is vanochtend gearriveerd in Afghanistan voor een verrassingsbezoek aan de Franse troepen en de Afghaanse president Hamid Karzai. Dat doet hij samen met de Franse defensieminister Jean-Yves Le Drian en de minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius.

De Franse president liet al tijdens zijn campagne weten dat hij de 3400 Franse militairen die in Afghanistan aanwezig zijn nog voor het einde van het jaar wil terugtrekken. De NAVO uitte hierover zorgen, en heeft als uitgangspunt dat de troepen pas in 2014 Afghanistan verlaten, net als de voorganger van Hollande, Nicolas Sarkozy van plan was.

Hollande geeft nu aan in samenwerking met de NAVO de terugtrekking te organiseren. Ook streeft hij naar een langdurige samenwerking met Karzai. Hiervoor ondertekenen beide presidenten waarschijnlijk een verdrag tijdens het bezoek. Niet-gevechtstroepen mochten al langer blijven.

Sinds zijn inauguratie heeft Hollande in hoog tempo al een flink aantal staatsbezoeken afgelegd: hij bezocht al Berlijn, Washington, Chicago, Brussel en nu dus Afghanistan. De president bezocht de VS vorige week om een NAVO-top bij te wonen waar is gesproken over het verloop van de missie in Afghanistan de komende jaren.

Hollande heeft toen tegen president Barack Obama gezegd zich aan zijn verkiezingsbelofte te houden: de Franse troepen zullen zich eind dit jaar te terugtrekken uit Afghanistan, ondanks het standpunt van de NAVO. Daar lijkt hij nu deels van terug te komen.