Terrein tentenkamp Ter Apel afgesloten door hek

Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

Het terrein in Ter Apel waar tot woensdag een tentenkamp stond van uitgeprocedeerde asielzoekers is afgesloten met een hekwerk. Na de afsluiting van het terrein heeft de gemeente vandaag de noodverordening ingetrokken die het opslaan van een tentenkamp verbood.

Advocaat Marcel Schuckink Kool, die een aantal asielzoekers bijstaat, kondigt stappen aan tegen het hek. Hij begint een procedure tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA, waaraan de gemeente het terrein overdroeg, ontkent echter het hek te hebben geplaatst en verwijst naar de gemeente.

Advocaat: terrein vrijgeven

Schuckink Kool eist namens zijn cliënten dat het terrein weer wordt vrijgegeven. De advocaat weet nog niet of de gemeente Vlagtwedde ook partij is in de zaak. De gemeente was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar voor persbureau Novum.

Het kort geding tegen de gemeente dat voor vandaag gepland stond is met het intrekken van de noodverordening van de baan. De nieuwe zaak dient dinsdagmiddag voor de rechtbank in Groningen.

De afgelopen weken zetten een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs hun tent op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Woensdag besloot burgemeester Leontien Kompier het kamp door de mobiele eenheid te laten ontruimen. De rechter noemde die maatregel donderdag disproportioneel.

De gemeente meende dat ontruiming noodzakelijk was omdat de gezondheid van de asielzoekers op het spel stond. Bovendien zou de veiligheid in het geding zijn, onder meer door brandgevaar, waarop de noodverordening inging. De ontruiming was een te zwaar middel, oordeelde de rechter. Er had ook een andere oplossing kunnen worden gezocht. Sinds het bevel van tafel is, willen de demonstranten weer naar het kamp terugkeren.