Gloeilamp nog erg populair in Nederland

Rotterdam. Een gemiddeld huishouden heeft acht (onzuinige) gloeilampen in huis. Dat blijkt uit een gisteren uitgebracht onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van de vereniging van lampenproducenten Lightrec.

Gloeilampen worden in de Europese Unie vanaf 1 september in de ban gedaan. Dat moet ertoe leiden dat huishoudens minder elektriciteit gebruiken. Eerder verdwenen de gloeilampen van 60, 75 en 100 watt al uit de schappen. De goedkope maar onzuinige lampen maken desondanks nog steeds twee derde uit van alle lampen in Nederland.

De laatste jaren zit het gebruik van duurzame led- en spaarlampen in de lift. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een ledlamp in huis. Vier jaar geleden was dat nog 20 procent. Het aantal spaarlampen steeg met 50 procent naar bijna honderd miljoen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de huishoudens hun kapotte spaar- en ledlampen gewoon in de prullenbak gooien. Dat terwijl ruim 85 procent wel weet dat de lampen apart moeten worden ingeleverd. (Novum)