Gekidnapte Libanese shi’ieten nog niet vrijgelaten

Lebanese militairen tijdens een conflict met Syrische rebellen tijdens urenlange schietpartijen, gisteren in Beiroet. Foto AP/Hussein Malla

De dertien Libanese shi’itische pelgrims die een paar dagen geleden zijn gekidnapt in het noorden van Syrië, worden vandaag weer vrijgelaten. Dat zegt een islamitische geestelijke die bemiddelt met de Syrische rebellen die verantwoordelijk zijn voor de kidnap.

Update 14:40 uur: De gegijzelde Libanese pelgrims zijn in Syrië vrijgelaten en overgedragen aan de Turkse autoriteiten, meldt persbureau Reuters.

Update 28 mei 10:51 uur: In tegenstelling tot wat nrc.nl zaterdag berichtte zijn de gekidnapte Libanese shi’ieten nog steeds niet vrij. Hoewel het er even op leek dat zij werden vrijgelaten en overgedragen aan de Turkse autoriteiten, liep dit vertraging. De pelgrims zitten nog steeds vast, laat onze correspondent Gert van Langendonck weten.

De gekidnapte shi’eten waren drie dagen geleden op de terugweg van een pelgrimstocht naar Iran, toen hun bus in de buurt van de grens met Turkije werd gestopt door rebellen van het Vrije Syrische Leger en de Libanese mannen werden meegenomen. Ze zouden worden vastgehouden tot het Syrische regime alle gevangengenomen strijders van het Vrije Syrische Leger in vrijheid stelt.

Familieleden in protest

Familieleden van de gekidnapte pelgrims gingen na de kidnap in het zuiden van Beiroet de straat op en blokkeerden een aantal wegen uit protest tegen de ontvoeringen.

De leider van de Hezbollah, Hassan Nasrallah, riep vervolgens in een boodschap op de Libanese televisie op tot kalmte en waarschuwde zijn aanhangers geen wraakacties uit te voeren op Syriërs. Ook veroordeelde hij het blokkeren van wegen en verbranden van autobanden omdat dit volgens hem een oplossing niet dichterbij brengt.

Libanon steeds meer betrokken bij conflict Syrië

Het bericht over de gekidnapte pelgrims wees erop dat Libanon steeds meer onderdeel wordt van het conflict in Syrië. De shi’ieten in Libanon steunen het regime van de Syrische president Assad, die op zijn beurt nauw samenwerkt met de Libanese en shi’itische beweging Hezbollah. Het Vrije Syrische Leger voert het verzet van de in meerderheid sunnitische Syrische bevolking tegen Assad aan. Veel sunnieten in Libanon, net als de shi’ieten zo’n dertig procent van de bevolking, steunen de Syrische rebellen in hun verzet.

De afgelopen anderhalf jaar is Libanon er wonderwel in geslaagd om het conflict in het buurland op afstand te houden, hoewel de ene helft de Syrische rebellen steunt en de andere het Syrische regime. Maar een opeenvolging van bizarre incidenten maakt dat steeds moeilijker, benadrukt NRC-correspondent Gert van Langendonck.

“De reeks begon met de arrestatie op 12 mei van Shadi al-Moulawi, een prediker, op verdenking van terrorisme. De arrestatie leidde tot gevechten in de noordelijke stad Tripoli, waar net als in Syrië, een alawitische minderheid op gespannen voet leeft met een sunnitische meerderheid. Volgens de sunnieten was de werkelijke reden dat Al-Moulawi sympathiseert met de vooral sunnitische rebellen in Syrië.”

Over de vele bloederige en dodelijke gebeurtenissen van de laatste weken doen volgens Van Langendonck tal van theorieën de ronde:

“De sunnieten, met de steun van de Golf-Arabieren, willen het leger weg uit Noord-Libanon om ongestoord wapens te kunnen smokkelen naar de Syrische rebellen, zegt de ene. Het bewijs: de Golfstaten riepen hun onderdanen eerder deze maand op Libanon te verlaten. Het Syrische regime wil Libanon in brand steken om de bevoorrading van de rebellen af te snijden, zegt de ander. Het bewijs: Damascus stuurde vorige week een brief naar de Verenigde Naties om te klagen dat delen van Libanon een vrijhaven zijn geworden voor Al-Qaeda.”