Bouterse wil Fort Zeelandia weer overnemen - ‘aanval op monument’

De regering-Bouterse wil Fort Zeelandia, de plek van de Decembermoorden, weer in bezit nemen en een nieuwe bestemming geven. Foto AP / Edward Troon

Fort Zeelandia, de plek waar in 1982 de Decembermoorden werden gepleegd, moet weer onder beheer van de Surinaamse overheid komen. Dat wil president Desi Bouterse. Over de uitgelekte plannen is in Suriname veel commotie ontstaan.

In Fort Zeelandia bevindt zich sinds 2009 een nationaal monument voor de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Naast een plaquette met de namen van de vijftien slachtoffers zijn kogelgaten de stille getuigen van de moorden op 8 december 1982.

Nabestaanden zien de geplande overname van het fort als “een regelrechte aanval” op dat monument door de regering-Bouterse. Het zou immers president Desi Bouterse zijn geweest die opdracht gaf tot de Decembermoorden. Hij erkent politieke verantwoordelijkheid te dragen voor de moorden. Maar de voormalige legerleider en huidige president ontkent aanwezig te zijn geweest bij de executies.

Fort Zeelandia moet festivalcentrum worden

Fort Zeelandia valt nu nog (sinds 1995) onder de Stichting Surinaams Museum, dat er tentoonstellingen en andere culturele activiteiten organiseert.

Het plan voor de ontruiming komt nog niet eens twee maanden na de omstreden amnestiewet die een eind moet maken aan het Decembermoordenproces, waarin Bouterse hoofdverdachte is.

Volgens een brief van kabinetsdirecteur Eugene van der San, waarvan de tekst in Surinaamse media is gepubliceerd, krijgen de gebouwen van het fort “een nieuwe culturele invulling die past bij de inzichten van de regering.” Het fort zou volgens het uitgelekte plan een festivalcentrum worden.

De regering Bouterse zou ook overwegen de gevangenis, waar de slachtoffers vastzaten, te slopen. Fort Zeelandia moet volgens de uitgelekte brief van Van der San binnen drie maanden worden ontruimd.

‘Ontruiming dient erfgenamen van militaire dictatuur’

Volgens de verklaring van voorzitter Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 december 1982, opgericht door nabestaanden van de Decembermoorden, dient de ontruiming “de belangen van de zittende macht, de erfgenamen van de militaire dictatuur”.

Ondertussen wil het Europarlement in november niet meer naar Suriname voor een top met parlementariërs uit Afrika, de Caraïben en landen rond de Pacific (ACP), uit protest tegen de amnestiewet voor verdachten van de Decembermoorden.

De boycot zou een diplomatieke klap zijn voor Suriname, dat zich erg inspande de bijeenkomst te mogen organiseren.

    • Niels Posthumus