Espresso met Victor Janoekovitsj

De Oekraïense president Victor Janoekovitsj heeft laconiek gereageerd op de plannen van Europese leiders om wedstrijden van het Europees Kampioenschap te boycotten. ‘Alle kaarten zijn verkocht,’ zegt hij. ‘De opwinding is compleet.’ Maakt het hem ook niet uit dat de nieuwe president van Frankrijk thuisblijft?

Ukraine's President Viktor Yanukovych is seen at the Presidential Office in Kiev, Ukraine, Thursday, Feb. 25, 2010. Viktor Yanukovych has been inaugurated as Ukraine's President, five years after his first bid failed amid massive protests over vote fraud. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Kaartje

De Oekraïense president Victor Janoekovitsj heeft laconiek gereageerd op de plannen van Europese leiders om wedstrijden van het Europees Kampioenschap te boycotten. ‘Alle kaarten zijn verkocht,’ zegt hij. ‘De opwinding is compleet.’ Maakt het hem ook niet uit dat de nieuwe president van Frankrijk thuisblijft? ‘François Hollande heeft vast een prima tv,’ antwoordt Janoekovitsj. ‘En zijn kaartje raken we heus wel kwijt.’ De president van Oekraïne neemt een slokje espresso. ‘Weet je hoeveel het kaartje van Angela Merkel heeft gedaan op de zwarte markt?’ zegt hij. ‘Goed, het valt allemaal in het niet bij de miljoenenfraude van Joelia Timosjenko.’ Klopt het dat de voormalige premier van Oekraïne niet mag worden behandeld in het buitenland? ‘De wet staat dat niet toe,’ zegt Janoekovitsj. ‘Als het van mij afhing, had ik het allang toegestaan.’ Hij neemt nog een slokje espresso. ‘Ze is een smet op het Europees Kampioenschap.’ De president van Oekraïne staart een ogenblik in zijn kopje en zegt dan: ‘Ik ben haar liever kwijt dan rijk.’