Drugskoeriers 'Ajaxclubhuis'

Een Amsterdams stel wordt van grootschalige drugshandel verdacht. De klanten: kennissen van de Ajaxtribune.

Amsterdam. Hij is „een Ajacied”, een fanatieke supporter en had geen werk. Sommigen wisten dat. In het supportershome van Ajax vroeg iemand hem of hij wat wilde bijverdienen, als koerier. Hij ging ervoor op gesprek, in een bovenwoning in Amsterdam. Daan van der E. en Tamara F. wonen daar samen. Ze zijn de twee hoofdverdachten in een strafzaak tegen Ajaxsupporters uit de harde kern.

De officier van justitie eiste deze week hoge straffen tegen hen: een onvoorwaardelijke celstraf van zes jaar tegen Daan en een van vijf jaar tegen Tamara. Ze zouden vanuit hun huis jarenlang hebben gehandeld in cocaïne, hasj en xtc-pillen. De opbrengsten zouden ze hebben witgewassen. Ze zouden met supporters uit de harde kern een professionele, criminele organisatie vormen.

Er werd volgens de officier bedrijfsmatig gewerkt, met dienstroosters en instructies over betalingen en vervoer. Organisatoren, koeriers en klanten kenden elkaar van de tribune. De verdachten „hebben misbruik gemaakt van hun sociale netwerk binnen Ajax”, meent de officier.

In de bovenwoning van het stel kreeg de supporter zijn instructies, zo verklaarde hij bij de politie. Altijd je telefoon opnemen, was er een. Hij zou kartonnen wikkels gaan rondbrengen op een scooter die hij leende van het stel, of van haar moeder – een medeverdachte. Er zouden bestellingen komen met ‘hele’ en ‘halve’,‘grote’ en ‘kleine’, 50 euro en 25 euro. Pas toen hij later de krantenartikelen las, verklaarde hij bij de politie, wist hij dat het om drugshandel ging.

De diensten duurden van 11 in de ochtend tot 19 uur, of van 19 tot 4 uur ’s nachts. Hij koos voor dagdiensten, op maandag, dinsdag en woensdag. Daar verdiende hij 50 euro mee per dienst. De telefoon, de scooter en wikkels in een luchtdichte zak, haalde hij vooraf op bij de bovenwoning. Hij reed naar huis en wachtte op het eerste telefoontje.

De politie tapte 44.943 gesprekken tussen de hoofdverdachten. Veel en korte gesprekken over plaatsen en tijden, de hele dag door. Toen een koerier werd gepakt, kwam er een nieuwe werktelefoon. Het nummer stuurden zij per sms aan alle koeriers.

Het stel werd voor drugshandel opgepakt, op de avond van 26 november 2010. In de boven- en benedenwoning samen werd voor ruim een ton aan contant geld aangetroffen. In de keukenlade boven lagen 2.492 xtc-pillen, 4,3 kilo amfetamine op zolder, 169 gram cocaïne. Verder: aantekeningen hoe amfetamine te maken, stoffen waarmee je pillen kunt kleuren, middelen om cocaïne mee te versnijden, legitimatiebewijzen, een stroomstootwapen, pepperspray.

En de administratie. Daarin stonden volgens de officier ook aanwijzingen voor het runnen van wietplantages, zoals armaturen (voor de lampen) en een hasjpers. Op notitieblaadjes stonden de lonen voor de ‘knippers’ en een gedetailleerde begroting voor een plantage.

Het politieonderzoek begon in 2010 na de ontmanteling van vier wietplantages in Amsterdam. De panden leken te worden bewoond, gehuurd of betaald door hardekernsupporters. Er werden valse werkgeversverklaringen aangetroffen van het ticketbedrijf van een van hun leiders, de in augustus vermoorde Sven Westendorp. In een pand werd een ID-kaart gevonden van de man die nu van zijn moord wordt verdacht, Rick H. Later spitste het onderzoek zich toe op de handel in harddrugs.

Ze verwezen naar zichzelf als de scooterdienst. Getuigen verklaarden bij de politie gedetailleerd over de scooters, de diensten en de betalingen. Sommigen trokken de verklaringen later terug. Ze waren verward geweest, zeiden ze. Ze kenden de verdachten toch niet. Een enkeling gaf aan te zijn geïntimideerd. Een getuige vreest voor zijn leven. Er stonden mensen voor zijn deur.

De dienstroosters hadden betrekking op werk in het Ajaxcafé waar Tamara werkt. De koeriers zouden caféklanten tickets bezorgen. Tamara regelde volgens haar advocaat buitenlandse busreizen, vergunningen en financiële zaken voor medesupporters. Dat kan de sommen geld en het komen en gaan van supporters verklaren. De bovenwoning, zei de advocaat, was „een zoete inval” van supporters. „Een soort Ajaxclubhuis”.

Het vonnis wordt op 23 juni uitgesproken.

    • Esther Rosenberg
    • Karel Berkhout