DNB verwacht huizenprijsdaling door bankentaks

Volgens DNB is het duidelijk dat een bankenbelasting ‘slecht verenigbaar is met de wenselijkheid de kredietverlening voor huishoudens en het bedrijfsleven op peil te houden’. Foto NRC / Arjan de Jongh

De invoering van de bankenbelasting kan in het ergste geval zorgen voor een daling van de huizenprijzen van negentien procent over tien jaar. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

In het slechtste scenario daalt daarnaast de consumptie en het niveau van investeringen met vijf procent ten opzichte van een scenario zonder invoering van de bankenbelasting. De kredietverlening aan bedrijven en huishoudens daalt in deze situatie bovendien elk jaar met twintig miljard, mocht de maatregel doorgaan.

Berekening op verzoek van staatssecretaris Weekers

DNB heeft de gevolgen van de bankenbelasting op verzoek van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) doorgerekend. In het minst slechte scenario heeft de taks een negatief effect van in totaal tien miljard op de kredietverlening over tien jaar, en een tot twee procent minder kredietverlening en lagere huizenprijzen. DNB acht dit scenario echter ‘minder realistisch’.

De centrale bank geeft wel aan dat de effecten van de bankenbelasting alleen bij ‘grove benadering’ zijn te berekenen.

“Het daadwerkelijke effect zal ergens tussen de twee scenario’s in liggen.”

Volgens de bank is het echter in alle tussenvarianten duidelijk dat een bankenbelasting ‘slecht verenigbaar is met de wenselijkheid de kredietverlening voor huishoudens en het bedrijfsleven op peil te houden’.

Effect op stabiliteit banken

Ook het effect op de stabiliteit van banken zal niet goed zijn, stelt DNB.

“De belasting bemoeilijkt de opbouw van buffers en verkleint zodoende de weerbaarheid van de financiële sector.”

Woensdag ging de Tweede Kamer al akkoord met de verdubbeling van de belasting naar zeshonderd miljoen. De belasting is onderdeel van het Kunduz-akkoord. De Nederlandse Vereniging van Banken gaf toen aan het onbegrijpelijk te vinden dat de Kamer het advies van DNB niet heeft afgewacht.