Dawkins pleit voor bijbels

Uitgever Phil Muysson overleden, vijf blijde literaire festivals en andere literaire nieuwtjes.

Het is een week van onverwachte scheidingen en nieuwe allianties. Zo blijkt voormalig Bzztôh-uitgever Phil Muysson vorige week donderdag overleden, meldt Boekblad. Zijn aan één schrijver gewijde literaire tijdschrift Bzzletin bereikte tussen 1975 en 1985 een oplage van 25.000 exemplaren – de hoogste oplage ooit in Nederland voor een literair tijdschrift.

In Groot-Brittannië heeft etholoog Richard Dawkins, schrijver van The God Delusion en vele andere fel atheïstische boeken, zijn steun uitgesproken voor het plan van onderwijsminister Michael Gove om een King James Bijbel naar elke publieke school in het land te sturen. Niet-gelovigen tekenden bezwaar aan, maar Dawkins schreef in The Observer dat hij het een goed plan vond. Zoveel frases in het Engels zijn aan het boek ontleend, aldus Dawkins, dat ‘iemand die nooit de King James Bible heeft gelezen terwijl zijn moedertaal Engels is, op de grens van barbarij zweeft.’

Verbroken is deze week een van de langst bestaande kunstsponsorcontracten in Engeland: telefoonfirma Orange heeft na 17 jaar aangekondigd te stoppen als sponsor van de gelijknamige Orange Prize for Womans Fiction, een van de belangrijkste prijzen in het Britse taalgebied. Een nieuwe sponsor moet 21 miljoen euro per jaar ophoesten voor prijs en organisatie. Maar ‘het cultureel kapitaal van een prijs voor door vrouwen geschreven fictie is onovertroffen,’ aldus Orange Prize-directeur Kate Mosse in The Guardian. In het verleden wonnen onder anderen Marilynne Robinson, Chimamanda Ngozi Adichie en Zadie Smith de prijs.

Het Nederlands Letterenfonds gaat voor de komende twee jaar een subsidie-verbintenis aan met vijf literaire manifestaties. Wintertuin Nijmegen ontvangt 110.000 euro, Writers Unlimited in Den Haag 160.000 euro, en Crossing Border in Den Haag, Passionate Bulkboek en Poetry International in Rotterdam elk 210.000 euro.

    • Maartje Somers