Celstraf 33 jaar kost Pakistan 33 mln dollar

Een Amerikaanse Senaatscommissie heeft gisteren Pakistan bestraft met een korting van 33 miljoen dollar op de hulp (bijna 1 miljard) uit woede over de veroordeling van een arts die met de CIA samenwerkte bij de jacht op Osama bin Laden. De Pakistanen ontvangen een miljoen dollar (795.000 euro) minder voor elk jaar dat Shakil Afridi in de cel moet doorbrengen.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton uitte haar verontwaardiging over de veroordeling van Afridi, die een vaccinatieprogramma was begonnen in de plaats Abbottabad om voor de CIA DNA-materiaal te achterhalen van Bin Laden. Daarmee wilde de CIA verifiëren of Bin Laden daar inderdaad verbleef. Clinton noemde de straf „onjuist en ongerechtvaardigd”. Onduidelijk is of Afridi wist dat het om DNA van Bin Laden ging.

De Republikeinse senator Lindsey Graham omschreef Pakistan als een „schizofrene bondgenoot”, die de VS nu eens helpt maar dan weer hun extremistische tegenstanders.

Eerder had de Senaat de hulp aan Pakistan al met 58 procent verminderd uit onvrede met de Pakistaanse opstelling. De VS zijn vooral kwaad omdat Pakistan al ruim een half jaar de grens met Afghanistan gesloten houdt voor transporten voor de bevoorrading van Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan. In het algemeen zijn de betrekkingen met Pakistan de afgelopen paar jaar drastisch verslechterd.

Intussen bestaan er zorgen over Afridi's veiligheid omdat hij in een gevangenis in Peshawar zit, waar ook veel islamitische terroristen vastzitten. Die zouden hem al hebben bedreigd. (AP, AFP, BBC)