Brieven

Vettaks werkt averechts en bevordert overgewicht juist

Als diëtist en diabetesverpleegkundige maak ik me grote zorgen over de enorme toename van overgewicht en hieraan gerelateerde chronische aandoeningen als overgewichtsdiabetes, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk. Voedingsdeskundigen adviseren gezonde voeding en meer bewegen. ‘Gezonde’ voeding is mager, dus bevat weinig vet en veel koolhydraten (zetmeel en suikers).

Dit advies werkt niet. Misschien werkt het bij mensen die overmatig eten, maar niet bij mensen die niet te vet eten, maar tóch te zwaar zijn. Vergis je niet: dit is een grote groep!

Moet deze groep dan nog minder vet eten, onder invloed van een vettaks? Nee. Voedingsvet is iets totaal anders dan lichaamsvet. Iedereen weet dat suiker dik maakt. Het wordt in het lichaam omgezet in buikvet. Voedingsvet is hard nodig in het lichaam, omdat het onmisbare bouwstoffen levert.

Veel mensen lukt het niet om af te vallen met ‘gezonde’ voeding, ook al bevat deze voeding weinig voedingsvet. Het lukt nog slechter als je overgewichtsdiabetes hebt. De meeste diabetesmedicijnen en insuline-injecties maken vetverbranding bijna onmogelijk. Je wordt zelfs gemakkelijk nog dikker.

Een vettaks werkt beslist averechts. Fabrieksmatig zal er nog meer vet uit de voeding worden gehaald en nog meer suikers zullen als opvulmiddel worden toegevoegd. De taks zal geen enkele bijdrage leveren aan ‘gezondere’ voeding die afvallen bevordert en overgewichtdiabetes helpt voorkomen.

Als er al een taks op voeding moet komen, bepleit ik een suikertaks – maar als deze taks puur de staatskas moet vullen, heb ik een ander advies. Miljoenen euro’s zijn te besparen op medicijnkosten als we iedereen met overgewichtsdiabetes koolhydraatarme voeding zouden adviseren. Dit is veel effectiever om af te vallen en verlaagt bloedsuiker- en cholesterolwaarden en het bloeddrukniveau.

Buren

Gepensioneerden van nu harder getroffen dan jeugd

Marjolijn Februari schrijft in haar column (Opinie, 21 mei): „Ach, de jeugd heeft groot gelijk, ze wordt schandelijk van haar pensioen beroofd.”

Dit is nog maar de vraag. Voordat de jeugd oud is, kan de financiële situatie van de pensioenfondsen zich weer herstellen. De gepensioneerden van nu hebben hier dan niets meer aan, want zij zullen inmiddels zijn overleden. De pensioenen van deze groep zijn gekort of hoogstens gelijk gebleven. In mijn geval (ABP-gepensioneerde) is mijn pensioen circa 10 procent lager dan het geval zou zijn geweest met indexering. Door de cumulatie van ingehouden indexeringen gaat het snel. Tussen 2004 en 2012 heb ik hierdoor ongeveer vier maanden pensioen ingeleverd, ten opzichte van het bedrag dat ik zou hebben ontvangen met indexering.

De loonstijgingen van werkenden zijn in deze jaren daarentegen gewoon doorgegaan.

Middelburg

Pleidooi tegen christelijke feestdagen is overspannen

Paulus van Vliet maakt zijn artikel tegen christelijke feestdagen (Opinie, 24 mei) een overspannen indruk. Dit is geen wonder als je 65 uur per week werkt, zoals hij onder zijn artikel schrijft. Kan hij zijn opdrachten niet delen met een van de vele werkzoekenden?

Zijn kwalificatie van het katholicisme als een „criminele, onderdrukkende” organisatie schiet mij, als katholiek, in het verkeerde keelgat.

Overigens gelden, dacht ik, de desbetreffende dagen als feestdagen voor zowel protestanten als katholieken.

Baarn