Bouterse wil festivalcentrum op plaats van Decembermoorden

In Suriname is grote commotie ontstaan over plannen van president Desi Bouterse om Fort Zeelandia, waar in 1982 de Decembermoorden werden gepleegd, onder zijn beheer te brengen en er onder meer een festivalcentrum te maken. In Fort Zeelandia is een nationaal monument voor de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden in 1982. Het fort valt sinds 1995 onder de Stichting Surinaams Museum, dat er tentoonstellingen en andere culturele activiteiten houdt.

Nabestaanden zien de overname van het fort door de regering-Bouterse als „een regelrechte aanval” op het monument, aldus een verklaring. De Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries zei tegen nieuwssite Starnieuws te hopen „dat het bericht niet waar is”.

Het plan komt vlak na de omstreden amnestiewet die een eind moet maken aan het Decembermoordenproces, waarin Bouterse hoofdverdachte is. Het plan is afkomstig van het kabinet van Bouterse. Volgens een brief van 21 mei van de kabinetsdirecteur aan de verantwoordelijke ambtenaar, waarvan de tekst door Surinaamse media is gepubliceerd, moet het complex binnen drie maanden worden ontruimd. In de brief staat dat het complex – naast het fort ook omliggende gebouwen – „een nieuwe culturele invulling [krijgt] die past bij de inzichten van de regering”. Het fort zelf moet een festivalcentrum worden.

Volgens de verklaring van voorzitter Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 december 1982, opgericht door nabestaanden van de Decembermoorden, dient de ontruiming „de belangen van de zittende macht, de erfgenamen van de militaire dictatuur”. Er is een plaquette met de namen van de vijftien slachtoffers. En er zijn nog de kogelgaten van de moorden op 8 december 1982. „Indien men denkt het monument aan te tasten maakt dat alle ongewenste monumenten kwetsbaar”, aldus de nabestaanden. Het nationaal monument „kan niet bestaan in een beheersstructuur met aan het hoofd de verantwoordelijke voor die misdrijven tegen de menselijkheid”.