Boete voor illegale bankier Deuss & zus

John Deuss en zijn zus Tineke zijn gisteren voor de rechtbank in Arnhem veroordeeld wegens illegaal bankieren in Nederland. Volgens de rechters hield de First Curaçao International Bank (FCIB), gevestigd op Curaçao, zonder vergunning een bijkantoor in Nederland. De bank verzuimde vervolgens ook om ongebruikelijke transacties in Nederland te melden.

De oprichter en eigenaar van de FCIB en zijn zus kregen van de rechtbank een voorwaardelijke straf van 6 maanden opgelegd. Ook moeten ze beide een boete van 327.000 euro betalen. De FCIB kreeg een boete van bijna 1,2 miljoen euro opgelegd.

De rechtbank sprak broer en zus Deuss vrij van het vormen van een criminele organisatie. De straffen waren ook veel lager dan wat het Openbaar Ministerie geëist had. Justitie vroeg een straf van anderhalf jaar cel tegen John Deuss, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het OM wilde ook dat broer en zus en de FCIB in totaal een boete van 4,1 miljoen euro zouden betalen. Volgens het OM had Deuss een illegale bank in Nederland. Maar de rechtbank hield het gisteren op een bijkantoor zonder vergunning, omdat de FCIB op Curaçao gevestigd is en daar een vergunning heeft.

Gisteren was nog niet duidelijk of de op Bermuda wonende Deuss in beroep gaat tegen het vonnis. Zijn advocaat Daan Doorenbos zei dit wel „ernstig” te overwegen. Deuss had ingezet op een volledige vrijspraak. Zijn advocaat had betoogd dat de FCIB helemaal geen bijkantoor had in Nederland, maar slechts een backoffice, waar computers draaiden.

Het vonnis van gisteren is ook van belang in een tweede strafzaak die justitie voorbereidt tegen Deuss. Het OM verdenkt Deuss in die zaak van witwassen en btw-fraude via zijn bank. De onderzoeken naar John Deuss begonnen in het Verenigd Koninkrijk, waar onderzoeken aantoonden dat veel vermoedelijke btw-fraudeurs bankierden bij de FCIB. De bank had een goede reputatie vanwege het snelle internetbankieren. Britse overheidsdiensten vermoedden dat er zo’n 2.500 dubieuze handelaren via FCIB werkten en dat zij gezamenlijk voor honderden miljarden over rekeningen lieten lopen.

Oliehandelaar John Deuss richtte de FCIB in 1973 op Curaçao op. De bank was eerst alleen bedoeld voor zijn eigen bedrijf JOC Oil (John’s Own Company), later voor zijn verzameling bedrijven onder de noemer Transworld Oil Group. Deuss begon in Nederland als autohandelaar, maar ging na een faillissement eind jaren ’60 in olie handelen. Om fiscale redenen verhuisde hij snel met zijn bedrijf naar Bermuda, waar hij tot op heden woont.