Adriaan van Dis: ,,‘Open stad’ is een geweldig boek”

Op #twitlit wordt druk gediscussieerd over de ware aard van Julius, de raadselachtige verteller van Open City, het debuut van Teju Cole. Sommige lezers ergeren zich aan zijn vele verwijzingen naar grote kunst; andere zien dat niet als een loos etaleren van kennis.

Ze zien het als het naar houvast zoeken van een man die is losgeraakt van zijn verleden. Het merendeel van de #twitlitters is echter in de ban van Julius: vooral de verdrongen jeugdherinnering waarmee hij aan het slot geconfronteerd wordt roept debat op over zijn ware aard.

Afgelopen woensdag maakte Adriaan van Dis bij #twitlit zijn debuut als Twitteraar. Van Dis vond Open stad ‘een geweldig boek.’ Volgens hem is Julius ‘een intellectueel op zoek naar zijn eigen verhaal. Zijn biografie krijgt plaats in heden en verleden.’’ Door Julius’ observaties en associaties laat Cole volgens hem zien dat ‘alles stroomt en verteld en herverteld wordt. Wij zijn daar een onderdeel van. ’ Zo maakt Cole op een niet opzichtige manier voelbaar hoe het verleden in het heden doorwerkt: ‘En om het verdriet te tonen dat mensen met zich meedragen. Verdriet dat zich niet 1,2,3, laat raden.’ Dat is ‘tragisch, ja. Maar met permissie: de menselijke conditie is tragisch. We zijn hier niet voor onze lol.’

Alles is nog te lezen op #twitlit. Morgenmiddag 15:00 doet schrijver Philip Huff mee met de discussie en morgenavond om 21:00 spreekt Teju Cole zelf met lezers.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 25 mei 2012, pagina 4 - 5.