Wat is er nou mooier dan Nederland in de lente?

Tijdschriften als Op stap en Toeractief zijn wel een beetje toeristische VVV-folders. De wandelaar en fietser vindt er inspiratie voor een actief Pinksterweekend.

Het wordt prachtig weer komend Pinksterweekend. Dus wat gaan we doen? Lekker weg in eigen land! Inspiratie is in de kiosk te vinden, in bladen voor wandelaars en fietsers. En het gaat dan niet om hardlopen en wielrennen, maar om meer recreatief wandelen en tourfietsen. Voor de liefhebbers hiervan zijn er Op stap („De leukste uitjes van Nederland”) en Toeractief („De mooiste routes, de leukste tijd”).

Wat altijd zo heerlijk is aan bladen over Frankrijk of Italië zijn de prachtige foto’s van het landschap. Ja, en van het lekkere eten natuurlijk, maar dat negeren we nu even. Het mooie landschap dus. Je ziet een lavendelveld en je denkt: daar wil ik heen, dat daar, dat is vakantiegevoel. Nou, pak dan eens Op stap en sla pagina 24 en 25 op. Dat is óók prachtige natuur! Dat is óók vakantiegevoel. De Dwingelose heide, de Bussummerheide (met schapenkudde), het Meinweggebied – allemaal in Nederland, allemaal mooi. Dat is wat beide bladen uitventen: de schoonheid van Nederland. En rond die plekken zijn wandel- of fietsroutes die je kunt maken. En als je een beetje cynisch wilt zijn, dan zeg je dat de bladen uitgebreide toeristische VVV-folders zijn.

Dat zijn het ook wel een beetje, om eerlijk te zijn. „Wat is er mooier dan Nederland in de lente?”, schrijft Op stap. Nou, eh, wat dacht u van de Grand Canyon, ik zeg maar wat. Beetje flauw misschien, maar van alle clichés in het blad word je ook wel een beetje flauw. „Vlieland is een plek vol verhalen.” „Gemoedelijk en gezellig, dát is Den Bosch ten voeten uit.” Op „Mooi Marken” heerst nog altijd „een echte eilandsfeer”.

Maar als je een beetje om die zinnen heen leest, heb je een aardig aanbod van wandelingen en fietstochten in Nederland. En vaarroutes, niet te vergeten. In Op stap zijn verhalen over de Elfstedentocht per kano („Friesland is een paradijs voor watersportliefhebbers” – joh, je meent het) en drie vaartochten, door de Weerribben, de Friese meren en de Biesbosch. Voor de niet-waterliefhebbers zet het blad de zestien „allermooiste” landgoederen in Nederland op een rij. Je zou – in de terminologie van het blad zelf – kunnen zeggen: er is voor elk wat wils.

De uitgestippelde routes in Op stap zijn wat aan de korte kant. De wandelingen zijn een kilometer of 8, de fietstochten 10, 17, 20 – dat is een uurtje fietsen. Hiermee wordt ook de doelgroep van Op stap verraden: het is een uitgave van seniorentijdschrift Plus Magazine. Blijkbaar kunnen die niet echt lange tochten aan.

Voor wie langer wil wandelen (zo’n 20 kilometer) of fietsen (50 kilometer), is er Toeractief, van de ANWB. Dat is in alles een vlotter blad: strakker vormgegeven, mooiere foto’s en wat vooral opvalt: je ziet veel meer mensen. Zoals in de rubriek Wandelmaatjes, met deze keer drie veertigers die al jarenlang samen wandelen en bezig zijn aan een ‘rondje Nederland’. Ze beantwoorden dezelfde vijf vragen. „Berend Jan is de meest optimistische van ons drieën. Bij slecht weer begint hij over het lekkere eten dat straks wacht en de biertjes”, zegt Quinten.

Maar ook bij de reportages over Eiland van Maurik, de vierstedentocht door Gaasterland, de schoonheid van Hoorn en een fietstocht tussen Hellevoetsluis en de Maasvlakte (57 kilometer) staan mensen op de foto’s. Je moet gezichten zien – het is een goede tijdschriftenwet. Want een foto van een heide, zoals in Op stap is mooi, maar je blijft als lezer op afstand. Zie je plots een mens (hé, dat kan ik zijn!) over die hei wandelen, of over een prachtig bospaadje fietsen, dan krijg je opeens zin. Ook in Toeractief zit een schapenkudde, maar nu met een fietser bij het hek. Werkt veel beter. Zelfs de lelijke Maasvlakte wordt een beetje aantrekkelijk, omdat je ziet dat je er kan fietsen.

Toeractief levert ook betere service: de routes van drie wandelingen en twee fietstochten worden uitgebreid beschreven in een klein boekje, met gedetailleerde kaarten. Bij Op stap moet je het doen met „deze routebeschrijving is te koop bij de ingang van het natuurpark”.

    • Peter Leijten