VVD wil haast maken met afslanking van parlement - wijziging grondwet nodig

VVD-fractievoorzitter Stef Blok wil haast maken met inkrimpen van parlement. Foto NRC / Roel Rozenburg

De VVD wil nog voor de verkiezingen het wetsvoorstel bespreken dat het aantal leden van de Tweede Kamer moet gaan beperken van 150 tot 100 en dat van de Eerste Kamer van 75 tot 50. Dat meldt persbureau Novum.

Fractieleider Stef Blok deed vandaag tijdens het zogeheten Verantwoordingsdebat een beroep op het demissionaire kabinet om het voorstel snel naar de Kamer te sturen.

Om het parlement kleiner te maken is een grondwetswijziging nodig. Dat betekent dat de Eerste en Tweede Kamer twee keer over het voorstel moeten stemmen, met daartussen verkiezingen. Met de stembusgang in aantocht kunnen dus snel meters worden gemaakt, redeneert Blok.

Het voorstel kwam hem op kritiek te staan van Jolande Sap van GroenLinks. Zij wees erop dat het kabinet is gevallen en dus terughoudendheid gepast is. Blok antwoordde dat het wetsvoorstel naar zijn weten “panklaar” is en dus net zo goed snel kan worden ingediend.

Het voorstel om het parlement te verkleinen komt uit het voormalige regeer- en gedoogakkoord en paste in het kabinetsbeleid om de hele overheid af te slanken. Bij het samenvoegen van ministeries worden duizenden arbeidsplaatsen geschrapt. Het kabinet redeneerde dat het vreemd zou zijn om het parlement buiten beschouwing te laten.