‘VS willen wapenlevering aan Syrische rebellen mogelijk maken’

Leden van het Vrije Syrische Leger vieren in Idlib dat hun kameraden een tank opgeblazen hebben. Foto AP / Rodrigo Abd Leden van het Syrische Vrije Leger in Idlib, in maart 2012. Foto AP / Rodrigo Abd

Na herhaaldelijke mislukkingen van diplomatieke oplossingen voor het conflict in Syrië, overweegt de Amerikaanse regering om wapenhulp aan Syrische rebellen door omliggende Arabische landen toe te staan en te steunen.

Dat melden Amerikaanse diplomaten op basis van anonimiteit aan persbureau AP. Washington zou zijn begonnen aan het optekenen van plannen die mogelijk maken dat organisaties als het Vrije Syrische Leger zich kunnen aanmelden voor wapenhulp als zij kunnen aantonen dat de wapens niet in handen van terrorististen komen, zoals Hezbollah of Al-Qaeda.

Desgevraagd laat Washington weten geen wapens te willen leveren die het conflict verder kan laten escaleren. De VS leveren al humanitaire hulp aan de burgerbevolking van Syrië. Er wordt verondersteld dat Qatar en Saoedi-Arabië al het Vrije Syrische Leger bewapenen, Amerikaanse wapenhulp zou via deze landen geregeld kunnen worden.

Het feit dat er over dergelijke plannen zou worden nagedacht toont de frustratie van de Amerikaanse regering dat er geen vordering gemaakt wordt in het herstellen van de veiligheid in Syrië, democratisering en het vertrek van president Bashar al-Assad - ondanks verschillende pogingen van de Verenigde Naties, de Arabische Liga en de Vrienden van Syrië groep.

Amnesty International leverde gisteren felle kritiek op de Verenigde Naties, die had met meer daadkracht moeten optreden in Syrië:

Op 12 april ging een staakt-het-vuren in Syrië in als onderdeel van het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan, dit bestand is sindsdien al meermalen geschonden. VN-waarnemers die moeten toezien op de naleving van de wapenstilstand zijn al minstens twee keer betrokken geweest bij gewelddadige aanvallen. Bij het geweld in Syrië zouden al meer dan negenduizend mensen zijn omgekomen.

Begin mei mochten Syriërs ook naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, volgens Assad een handreiking naar de oppositie die in het begin van het nu al ruim een jaar durende conflict democratische hervormingen eiste. De oppositie boycotte de parlementsverkiezingen omdat zij vonden dat de door Assad eerder gewijzigde grondwet, die nu toestaat dat nieuwe politieke partijen mogen worden opgericht, niets heeft veranderd aan het geweld in het land.

Vandaag nam het nieuwe Syrische parlement voor het eerst zitting. De verkozen parlementariërs worden door de oppositie en rebellen gezien als marionetten van president al-Assad:

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Syrië.