VN: ernstige misdaden door beide kampen in Syrië

Beelden uit een amateurvideo die gisteren op YouTube werd gepost. Rook rijst op uit de stad Rastan, waar Syrische troepen rebellen aanvielen met granaten en geweervuur.
Beelden uit een amateurvideo die gisteren op YouTube werd gepost. Rook rijst op uit de stad Rastan, waar Syrische troepen rebellen aanvielen met granaten en geweervuur. Foto AFP

Zowel Syrische regeringstroepen als gewapende oppositiestrijders maken zich schuldig aan een grove schending van mensenrechten, ondanks het nu zes weken durende wapenbestand van Syrië-gezant Kofi Annan. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen, staat in een vandaag verschenen rapport van de Verenigde Naties.

Het Syrische leger en de veiligheidstroepen hebben het grootste gedeelte van de misdaden sinds maart gepleegd, waaronder zware beschietingen op woonwijken en executies, staat er in het rapport:

“De meeste van de ernstige schendingen van mensenrechten die door de commissie zijn gedocumenteerd, zijn begaan door het Syrische Leger en veiligheidstroepen, als onderdeel van militaire- of zoekacties op locaties waar overlopers of gewapende personen zich schuil houden, of op plaatsen waar de oppositie wordt gesteund.”

Ook oppositie maakt zich schuldig aan misdaden

Veiligheidstroepen gebruikten dodelijk geweld om opstanden in Aleppo, Damascus, Deraa, Hama, Homs, Idlib en verschillende dorpen in het land neer te slaan. Andere moorden vonden plaats tijdens militaire operaties van regeringstroepen om tegenstanders en hun families uit te roeien. Maar ook gewapende rebellen executeerden of martelden gevangen soldaten en aanhangers van het regime van president Bashar al-Assad. Er zijn meerdere meldingen geweest over gewapende opstandelingen die Syrische militairen executeren.

Het onderzoek, onder leiding van de Brazialiaanse expert Paulo Pinheiro, richt zich op de afgelopen twee maanden. Onderzoekers zijn niet in het land geweest maar baseren zich op meer dan tweehonderd interviews met slachtoffers en getuigen uit de regio. De onderzoekers hebben 207 doden bevestigd.

Het VN-onderzoeksteam heeft een geheime lijst opgesteld van Syrische regeringsleden die worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. De lijst is overhandigd aan VN-mensenrechtenchef Navi Pillay, die vindt dat de situatie in Syrië moet worden voorgelegd aan het Internationaal Strafhof.