Verrassend Bagdad: een kermis, de sportschool en lachende gezichten

Een entertainer in Bagdad. Marieke van der Velden won met haar fotoserie over Bagdad de jaarlijks uitgereikte PANL Award.
Een entertainer in Bagdad. Marieke van der Velden won met haar fotoserie over Bagdad de jaarlijks uitgereikte PANL Award. Foto Marieke van der Velden

De eenentwintigste PANL Award, de belangrijkste prijs voor reclame- en modefotografie uitgereikt door de Photographers Association of the Netherlands, is gisteren uitgereikt. De winnaar is Marieke van der Velden, met een verrassende en kleurrijke fotoserie van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De foto’s zijn niet grauw, niet somber en niet ellendig. Zonder af te doen aan de gruwelen die in de door oorlog en geweld getekende stad plaatsvinden (de fotoserie bevat een foto van een door een bomaanslag vernielde auto en van een woonkamer met een geweer) tonen de foto’s een heel ander Bagdad dan we uit de kranten gewend zijn. Mensen lachen, er is kermis, er wordt gesnackt, er zijn bruiloften.

‘Ik heb mijn camera 45 graden gedraaid’

Samen met journaliste Paulien Bakker, en zonder beveiliging reisde ze in augustus naar Bagdad om de onbelichte kant van de stad vast te leggen. Tijdens hun drie weken durende verblijf vonden er vier bombardementen plaats, maar dat was niet waar ze zich op wilde richten - ook al vond een bomaanslag vlak voor hun neus plaats. Van der Velden:

“Ik wilde een fotoserie maken over het dagelijks leven. Ik heb mijn camera 45 graden gedraaid, en de andere kant op gericht.”

Niet de kant van het geweld en huilende vrouwen, maar de kant van het leven daarnáást. En zo geeft van der Velden Irakezen met haar fotoserie een gezicht - een gezicht dat helemaal niet zo verdrietig staat als wij vaak denken. Haar drijfveer:

“Hoe makkelijk is het om over een land als Irak of een gebied als het Midden Oosten te praten als je er toch geen idee bij hebt? Ja, iets van Sjieeten en Soennieten. O ja, en 45 doden vandaag. Maar ze hebben geen gezicht, en zolang ze dat niet hebben, kunnen ze best gemist worden.”