Column

Verplichte walging bij gesprek met pedofiel

Pedofiel 'Koen’ (20) in vermomming bij ‘Jong’ (EO).

Elke poging om in de media een genuanceerd beeld te schetsen van pedofilie kan al bij voorbaat rekenen op onversneden volkswoede. Dat overkwam ook het programma Jong (EO), waarin presentator Manuel Venderbos een uitgebreid gesprek voert met ‘Koen’, een 20-jarige pedofiel, die zegt geen fysieke gevolgen te verbinden aan zijn verliefdheid op jongens van tussen de 8 en 13.

In Shownieuws (SBS6) had Henk Bres, de Haagse tegenstander van pedovereniging Martijn, zich al met hand en tand verzet tegen deze „smeerpijperij” van de Evangelische Omroep. Ook in het programma zelf serveerden obligate straatinterviews nog eens de breed gevoelde weerzin uit tegen alleen al de gedachte aan verliefdheid op een minderjarige.

In het gesprek met Koen, vermomd met een slecht zittende krulletjespruik, rare bril en vervormde stem, werd het verschil benadrukt tussen pedoseksualiteit en pedofilie. Het eerste is fysiek en strafbaar, het tweede een aangeboren of vroeg ontwikkelde geaardheid waar je niets aan kunt doen. Koen fantaseert veel over jongens die hij op straat ziet lopen en praat erover met zijn iets oudere vriend, die dezelfde seksuele voorkeur koestert.

Venderbos heeft moeite met de situatie. Hij lijkt de jongeman aardig en eerlijk te vinden, neemt zelfs iets te gemakkelijk aan dat er een duidelijk onderscheid zou zijn te maken tussen een pedofiel en een pedoseksueel. Het moet de EO bekend voorkomen uit de discussie over homofielen en homoseksuelen, die in evangelische kring ook als verschillende mensensoorten worden gezien.

Maar Venderbos moet ook laten merken dat hij het gepraat over aantrekkelijke jongens „walgelijk” vindt. Koens wedervraag luidt hoe je verliefdheid of andere gevoelens die je overkomen nu walgelijk kunt noemen.

Ter compensatie is dezelfde aflevering ook gewijd aan een slachtoffer, Bark (29), die tussen zijn 13de en 18de is misbruikt door zijn voetbaltrainer. In deel twee, volgende week, zullen Koen en Bark met elkaar in contact komen.

Confrontaties, dat zijn de hoogtepunten van de emo-tv. Gisteren liet BNN in Hart nodig de nabestaanden van een hartdonor kennismaken met de ontvanger van het orgaan. Dinsdag vertelde Tim Overdiek in Knevel & Van den Brink (EO) dat hij op verzoek van zijn kinderen toch niet in de openbaarheid wilde treden met degene die organen van hun moeder ontving.

Wat een verstandige kinderen! Het is namelijk uiteindelijk vooral in het belang van de televisie om zulke ontmoetingen wel te filmen.

Dat smaakje hangt helaas ook aan Jong. Elke poging om de hetze tegen pedofiele geaardheid te temperen is welkom. Maar moet dat nou echt zo vet en opgeklopt gebeuren?