Concert van de Britse zangeres Rumer in Londen op nrc.nl

Het optreden van de de Britse zangeres Rumer valt vanavond te bekijken via nrc.nl.

Geen zin in de halve finale van het Eurovisie Songfestival? Kijk dan op nrc.nl live mee naar een concert van de Britse zangeres Rumer in de St. James Church in Londen.

video platform video management video solutions video player

Update 23.00 uur: inmiddels is het optreden afgelopen.

De 32-jarige Rumer (echte naam Sarah Joyce) treedt op 8 juli op tijdens North Sea Jazz. Ze zou eigenlijk al vorig jaar optreden tijdens het festival, met het Metropole Orkest, maar moest toen afzeggen wegens stemproblemen.

In 2010 debuteerde ze met het album Seasons Of My Soul, dat lovend ontvangen werd en ruim een miljoen exemplaren verkocht. Morgen verschijnt haar tweede album Boys Don’t Cry dat covers van mannelijke singer-songwriters uit de jaren zeventig bevat, onder meer van Isaac Hayes, Hall & Oates, Todd Rundgren en Gilbert O’ Sullivan.

Popjournalist Jan Vollaard van NRC schreef destijds over Rumers debuutalbum:

De reïncarnatie van Karen Carpenter, wordt de Britse zangeres Rumer genoemd om haar warme stem, haar zuivere dictie en haar oorstrelende muziek. Dat is nog niet alles waarom haar debuut Seasons Of My Soul tot de openbaringen van het popjaar 2010 behoort. Als betrekkelijk geroutineerd zangeres met Pakistaans/Engelse roots heeft de 31-jarige Sarah Joyce – haar pseudoniem is een eerbetoon aan schrijfster Rumer Godden – de souplesse, maar ook de diepgang om haar smaakvol vormgegeven liedjes de easy listening te doen ontstijgen.

Beluister het debuutalbum hieronder via Spotify:

Muziek van Rumer is ‘troostrijk’

Vollaard, die Rumer twee keer geïnterviewd heeft, noemt de muziek van Rumer “troostrijk”.

“Als je je een keer down voelt dan zet je Rumer op. De muziek is nogal soft, maar dan in de beste zin van het woord. Rumer legt zeer veel bezieling in haar stem.”

Afgelopen maand was Vollaard bij de showcase voor het nieuwe album van Rumer. In Londen gaf ze een optreden van zo’n half uur. Wat kunnen bezoekers van nrc.nl vanavond van het concert verwachten?

“Er staan naast Rumer nog drie andere soulzangeressen op het podium die iets ruigs hebben. Ze vormen een mooie contrast met de nogal gepolijste stem van Rumer.”

Naast de hits van het vorige album, verwacht hij vooral veel nummers van het nieuwe album. Hij hoopt ook op een liveversie van het nummer A man needs a maid van het klassieke Neil Young album Harvest.

“Feministen stonden destijds op de barricade tegen dit nummer. Maar het grappige is dat als Rumer het nummer zingt het een heel andere lading krijgt.”

Bekijk hieronder de videoclip bij de eerste single van het nieuwe album:

Vollaard interviewde Rumer een dag na het optreden in Londen. Volgens de popjournalist was de zangeres nogal droevig tijdens het interview.

“Het was net uit met haar vriendje en ze vertelde hoe moeilijk ze het vindt om relaties staande te houden. Het lukte haar niet goed om haar emoties op papier te zetten, maar die emotie legt ze op haar nieuwe album en op het podium wel in nummers van anderen.”

Net zo’n diva als Adele

Rumer heeft er jaren over gedaan om bekend te worden en heeft hiervoor talloze kleine baantjes gehad. Het succes is nu zo groot dat ze er geen greep meer op heeft. Zo vertelde Rumer aan Vollaard over haar podiumvrees.

“Als ze er eenmaal staat, merk je daar niks meer van. Dan is ze een diva die te vergelijken is met Adele, zoals ze daar staat.”

Lees het hele interview dat Jan Vollaard met Rumer had in de North Sea Jazz-bijlage die binnenkort bij NRC Handelsblad verschijnt.