Uitgever Godfried Lannoo overleden

De Belgische uitgever Godfried Lannoo, oud-directeur van de Vlaamse uitgeverij Lannoo, is vandaag overleden. Dat meldt de uitgever op haar website. Lannoo was directeur en voorzitter van de uitgeverij die door zijn vader was opgericht. Hij is 85 jaar geworden.

Op de website van Lannoo, een uitgeverij die drie jaar geleden haar 100-jarig bestaan vierde, staat een uitvoerige biografische schets van Lannoo. Daarin staat onder andere dat hij in 1945, vlak na de afronding van zijn studie, voor de uitgeverij van zijn vader is gaan werken. Volgens de schets verbreedde Lannoo in de jaren 50 en 60 het profiel van de Vlaams-katholieke uitgeverij. Midden jaren 70 verscheen een van zijn grootste projecten, de tweedelige Encyclopedie van de Vlaamse beweging.

Op YouTube staat een interview met Lannoo uit 2009:

Godfried Lannoo werd in 1996 door koning Albert II in de adelstand verheven tot ridder. Zeven jaar later benoemde de Nederlandse koningin Beatrix hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lannoo bezit in Nederland de uitgevers Meulenhoff Boekerij en Unieboek. De uitgever telt grofweg 300 werknemers.

    • Roderick Nieuwenhuis