theater

Mei

Festival a/d Werf

De laatste editie van Festival aan de Werf, een tiendaags festival dat opduikt op verschillende Utrechtse locaties. Zo zijn er voorstellingen in het Ibis hotel, de Universiteitsbibliotheek en in Hoog Catharijne, Het festival presenteert eigen producties die de grenzen van het theater opzoeken, te midden van een internationaal programma van voorstellingen, installaties en muziek.

17 t/m 26 mei. Utrecht. www.festivalaandewerf .nl

Kunstenfestivaldesarts

Kosmopolitisch stadsfestival in Brusselse theaters, kunstencentra en in de open lucht.

4 t/m 26 mei. Op diverse locaties in Brussel, België. www.kfda.be

Juni

Holland Festival

In juni viert het Holland Festival zijn 65ste verjaardag. Het podiumkunstenfestival toont de wereldwijde ontwikkelingen in de dans, muziek, theater en film. Met onder andere Waiting for miss Monroe van de De Nederlandse Opera, videokunst van Marina Abramovic en een lezing van Micha Hamel in de geest van John Cage.

1 t/m 28 juni, Amsterdam. www.hollandfestival.nl

Oerol

Het populaire Festival op Terschelling met theater, muziek, beeldende kunst en installaties in de duinen, in het bos en op straat. Met optredens van o.a. het Noord Nederlands Toneel, Orkater, Alamo Race Track, Amsterdam Klezmer Band en Blaudzun.

15 t/ 24 juni. Terschelling. www.oerol.nl

ITS Festival

Afstuderende theaterstudenten laten zien wat ze in huis hebben op het Its Fetsival in de Amsterdamse binnenstad. Naast de vele voorstellingen zijn er ook debatten, lezingen en workshops. 21 t/m 28 Juni, Amsterdam. www.itsfestivalamsterdam.com.

De Parade

Festival De Parade strijkt deze zomer weer neer in de vier grote steden met in totaal 60 verschillende voorstellingen in tenten, de traditionele zweefmolen, silentdisco en terrasjes. Onder andere Ellen ten Damme, Spinvis en de levende jukebox geven optredens.

21 juni t/m 1 juli in Rotterdam, 6 t/m 15 juli in Den Haag, 20 juli t/m 5 augustus in Utrecht en 10 t/m 26 augustus in Amsterdam. www.deparade.nl

Juli

Julidans

Julidans belooft „de Grote Meesters en Enfants Terribles van de internationale, hedendaagse dans” te presenteren. Het festival opent met de wereldpremière van Foudres waarmee choreograaf Dave St-Pierre dit jaar zijn trilogie afrondt.

3 t/m 14 juli. Op diverse locaties in Amsterdam. www.julidans.nl

Festival over ’t IJ

Twintigste editie van het locatietheaterfestival op de oude NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het programma wordt 4 juni bekend gemaakt.

5 t/m 15 juli. NDSM-werf, Amsterdam. www.overhetij.nl

Festival d’Avignon

De smalle, kronkelende straten van het Zuid-Franse Avignon zijn in juli bedekt met duizenden theaterposters, op karton geplakt en met touwtjes aan de hekken, palen en oude muren gehangen. Overal klinkt straatmuziek en folderen de acteursvoor optredens van theatergezelschappen uit heel Europa.

7 t/m 28 juli. Op diverse locaties in Avignon, Frankrijk. www.festival-avignon.com

Salzburger Festspiele

Festival van muziek en drama in Salzburg, de geboorteplaats van Mozart.

20 juli t/m 2 september, Salzburg, oostenrijk. www.salzburgerfestspiele.at

Augustus

Festival Boulevard

Theatervoorstellingen op het plein aan de voet van de St. Janskathedraal in Den Bosch en en in de omliggende theaters en concertzalen.

2 t/m 12 augustus. Den Bosch. www.festivalboulevard.nl

Edinburgh fringe festival

In augustus transformeert Edingburg in één groot festival met duizenden kunstenaars, straatartiesten, acteurs en muzikanten.

3 t/m 27 Augustus. Edinburgh, Schotland. www.edfringe.com

Noorderzon

Openluchtfestival in het Noorderplantsoen van Groningen met theater, muziek, dans, circus, toneel, mime en poppentheater

16 t/m 26 augustus. Noorderplantsoen, Groningen. www.noorderzon.nl

Zeeland Nazomerfestival

Choreografe Conny Janssen opent het Nazomerfestival op 21 augustus. Daarna onder meer een muziekoptreden van Racoon, een uitvoering van Medeaen een picknick op het Abdijplein. Het festival wordt georganiseerd door Theaterproductiehuis Zeelandia.

21 augustus t/m 1 september. Op diverse locaties in Zeeland. www.theaterzeelandia.nl

Cultura Nova

Een week lang theater, film, muziek, dans en beeldende kunst in Heerlen en omgeving. Met onder andere het Franse Cirque Plume de Russische clown Slava en het Argentijnse theatergezelschap Fuerza Bruta.

24 augustus t/m 2 september. Op diverse locaties in en rond Heerlen. www.culturanova.nl

Theaterfestival

In de theaters rond het Amsterdamse Leidseplein vertoont Het Nederlandse Theaterfestival nog één keer de beste voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen. Tegelijkertijd laat het alternatievere Fringe Festival juist ‘ongeselecteerde, ongetemde en ongejureerde’ voorstelllingen zien.

30 augustus t/m 9 september. Amsterdam. www.tf.nl en www.amsterdamfringefestival.nl