Televisiezender bepaalt mede keuze voor Spelen

De Olympische Spelen van 2020 worden gehouden in Istanbul (Turkije), Madrid (Spanje) of Tokio (Japan). Opvallend aan die keus van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is dat het Amerikaanse televisiestation NBC invloed heeft gehad op de samenstelling van de shortlist. Die zender sprak zich uit tegen de kandidatuur van de Qatarese hoofdstad Doha. En Doha kwam inderdaad niet door de eerste selectie, evenals Baku (Azerbajdzjan).

De twaalfhoofdige werkgroep van het IOC dat de vijf kandidaatssteden moest beoordelen deed geen moeite de rol van NBC te versluieren. In het rapport schrijft de werkgroep openlijk over de waarschuwing van NBC dat bij een keuze voor Doha „de Spelen in de Verenigde Staten alleen in de weekeinden zullen worden uitgezonden.” Een zwaar dreigement van een zender die voor vier Olympische Spelen (2014, 2016, 2018 en 2020) 4.38 miljard dollar (3.48 euro) aan televisierechten betaalt.

NBC had onoverkomelijke bezwaren tegen het voornemen van Doha de Spelen vanwege de hitte niet traditioneel in juli of augustus te houden, maar in de koelere maand oktober. Olympische Spelen in die maand zouden volgens NBC botsten met het begin van de Amerikaanse basketbal-en footballcompetitie, evenals met de lucratieve herfstshows. De werkgroep rapporteerde om soortgelijke redenen ook bezwaren van Europese televisiezenders.

De keuze van de werkgroep om Doha te passeren voor ‘2020’ is hoogst opmerkelijk. In aanloop naar de kandidaatsstelling hebben de Qatarezen speciaal toestemming van de executive board, het hoogste bestuursorgaan van het IOC, voor die kalenderwijziging gekregen. Doha was bij de keus voor de Spelen van 2016 vanwege de data niet door de preselectie gekomen. De werkgroep heeft met zijn besluit de IOC-board overruled en mogelijk schade toegebracht aan de relatie met de rijke golfstaat.

De werkgroep was lovend over de plannen van Madrid en Tokio. Lichte kritiek was er op Istanbul dat de rol van sporters ondergeschikt zou maken. Desondanks wordt Istanbul als grote favoriet genoemd. De stad stelt zich voor de vijfde keer kandidaat, verbindt Europa en Azië met elkaar en zou het eerste islamitische land zijn waar de Spelen worden gehouden. Minpuntje is de kandidatuur van Istanbul voor het EK voetbal in 2020. IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft Turkije al dringend verzocht bij de keus voor Istanbul het bid voor EURO 2020 in te trekken.