Soep en sla uit een zakje

In Nederlandse supermarkten staan doosjes van Honig op het schap met zakjes poeder erin. Opkikker staat er op. Eerst maakte Unilever reclame voor Cup-a-Soup die een uitgeteld mens op kantoor tegen vieren in de middag zou opkikkeren. Toen bijna iedereen geloofde dat we om vier uur zijn uitgeteld en een bekertje oplossoep helpt, ging Honig het ook maken. Er zijn er meer. Ze hebben een typisch soepluchtje, direct te herkennen, blind. En je ruikt dat de fabriek er zijn best niet op gedaan heeft. Snel tevreden.

Te meer verrassen soepen uit zakjes van verder van huis. Het lijkt of men zich verder van huis ook als het om kant-en-klaar gaat, niet met een onverschillig poedertje laat afschepen. En de wereldsoepkoning bevestigt het. Unilever, fabrikant van de slome Cup-a-Soup doet erg zijn best als het om Knorr gaat en dan in het bijzonder de Knorren voor markten ver bij Rotterdam vandaan. Men stelt in buitenlanden hogere eisen aan pakjessoep, zei een woordvoerster van Unilever. Een ingewikkelde manier om ons te beledigen. Stellen wij die eisen dan niet? We wisten niet dat we wat te zeggen hadden. En proberen we eens wat, zoals toen we met ons honderden of nog veel meer, daartoe opgestookt door een stukje in de krant, naar de klantenservice e-mailden dat we de pakjes chorba Marocaine met schaap (halal) van Knorr willen kunnen kopen, deed Unilever of we lucht waren. De Fransen eten die soep elke dag, wij blijven afgescheept met suffe opkikkers.

En moet je de Italianen zien. Minestrone uit een envelop, je weet als Nederlander niet wat je overkomt. Die soep is alleen al om te zien een feest. En weergaloos lekker.

Gelukkig hebben wij Turkse kruideniers met tientallen pakjessoepen in fantastische varianten en allemaal halal zodat we ook in hun hemel kunnen komen.

In pakjessoepen zitten gedroogde ingrediënten die opzwellen bij de doodsimpele bereiding. Vlokjes diersoort als de soep naar een dier vernoemd is, en een keur aan groente. Het ziet er droog allemaal onooglijk uit, maar met wat water erbij weten de stukjes groente en de boontjes zich razendsnel te fatsoeneren. Ze worden op slag aantrekkelijk. De mooiste zijn soepen met zeewier. Ze komen uit Japan, China, Taiwan en Korea en zijn allemaal geurig, smakelijk en daarenboven zo prachtigmooi. Te koop in Aziatische supermarkten en bij internetverzendhuizen, waar ze soms meer kosten dan in winkels met een voordeur.

En gemende sla uit een pakje kant en klaar? Dat kan niet. Dat kan wel. Ook gevonden bij een Chinees in Amsterdam voor 2,50 euro, waar een Aziatisch verzendhuis er 4 euro voor wil hebben en geld voor een postzegel. Het is een salade van verschillende gedroogde zeewieren. Eigen koud water erbij doet het wonder.

Wouter Klootwijk