Sap en Dibi erg kritisch over elkaar – ‘onveilig gevoel binnen de fractie’

Nederland, Den Haag, 23-05-12 Tofik Dibi en Jolande Sap van Groen Links. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Den Haag, 23-05-12 Tofik Dibi en Jolande Sap van Groen Links. © Foto Merlin Daleman Jolande Sap en Tofik Dibi zijn vandaag in NRC Handelsblad een stuk minder 'lief' voor elkaar dan in de lijsttrekkersdebatten in het land. Foto NRC / Merlin Daleman

De kandidaat-lijsttrekkers van GroenLinks, Jolande Sap en Tofik Dibi, zijn in een dubbelinterview in NRC Handelsblad vandaag uiterst kritisch over elkaar. Volgens Dibi heerst er een “onveilig gevoel” binnen de fractie van GroenLinks.

Dibi (31) zegt onder meer in het dubbelgesprek:

“Het gevoel van een collectief ontbreekt. Laten we niet doen alsof alle fractieleden nu zo lekker bezig zijn en alles zo goed gaat. Nee, er is een probleem sinds Kunduz en dat moet opgelost worden.”

Sap (49) geeft toe dat er geen “super clubgevoel” heerst. Dibi en Sap strijden deze weken in drie debatten om het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Twee debatten zitter er al op.

Dibi vindt dat Sap zich vastklampt aan Lenteakkoord

Dibi heeft kritiek op het leiderschap van Sap. Hij zegt in het dubbelinterview van NRC-verslaggevers Annemarie Kas en Thijs Niemantsverdriet dat zij “zich vastklampt” aan het Lenteakkoord dat ze vier weken geleden sloot met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dibi stelt dat onder zijn leiding de fractie vrijer zou zijn.

“Ja, vrijer dan nu. Jolande heeft zelf ook wel eens gezegd dat ze autoritair en directief is.”

Belangrijker nog is volgens Dibi dat het Lenteakkoord “niet wezenlijk verschilt van het Catshuisakkoord” van VVD, CDA en PVV. En dus is het volgens hem “niet het verhaal van GroenLinks.” Hij zegt:

“Ons verhaal is een fundamentele hervorming van Nederland. We stonden vóór het akkoord op verlies in de peilingen en we staan ná het akkoord nog steeds op verlies. Dit is mijn ongemak met Jolande, dat ze zich vastklampt aan dat akkoord. Terwijl er wel degelijk iets mist binnen de partij. Volgens mij is dat de vechtlust voor idealen. Die wordt overschaduwd door: macht, macht, macht. Macht is een middel, geen doel op zich. Ik zou zeggen tegen Jolande: pas op dat macht niet verblindt.”

Lastige momenten tijdens debat Sap en Dibi:

Sap: Het gaat mij niet om een zoektocht naar macht

Sap noemt het Lenteakkoord juist “historisch” voor de partij.

“We hebben laten zien dat we daadkrachtig zijn, verantwoordelijkheid dragen en resultaten boeken. De kiezers weten nu dat een stem voor GroenLinks in september ook een strategische stem is. Het gaat me helemaal niet om die zoektocht naar macht, het gaat me erom dat ik mensen wil bereiken. Dat ik idealen niet in woorden wil uitdragen, maar concrete resultaten wil boeken. Zoals we met het Lenteakkoord hebben gedaan. Onze inzet was héél helder.”

Over twee punten valt volgens Sap niet met GroenLinks te onderhandelen bij mogelijke coalitiebesprekingen na 12 september: een nieuwe kerncentrale in Nederland en verder korten op ontwikkelingssamenwerking. Dibi zegt vooraf geen voorwaarden te stellen.

“Ik vind het een teken van zwakte als politici breekpunten formuleren.”

Dibi: Sap is paternalistisch

Ook zegt Dibi in het dubbelinterview met NRC Handelsblad dat hij het “arrogant” vindt om voor de verkiezingen te zeggen welke coalitie hij zou willen. En Dibi denkt dat Sap “wat paternalistischer” is dan hij.

“Bijvoorbeeld als het om overheidsbemoeienis gaat. Neem overgewicht. Ik ben daar vrijzinnig in, vind dat de staat zich niet moet bemoeien met wat we eten, drinken en zeggen.”

Lees het hele dubbelinterview met Sap en Dibi in de digitale editie van NRC Handelsblad.

    • Niels Posthumus