SABMiller boekt meer winst

Bierbrouwer SABMiller, eigenaar van het Nederlandse Grolsch, heeft de winst in 2011 met 12 procent zien stijgen ondanks de moeilijke omstandigheden op de Europese markt.

Het bedrijf, een fusie van het Zuid-Afrikaanse SAB en het Amerikaanse Miller, ziet de omzet in opkomende markten sterk groeien.

Dat compenseert voor de stagnerende groei in Europa, zo vertelde bestuursvoorzitter Graham Mackay vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.

SABMiller, gemeten na marktaandeel de tweede bierbrouwer ter wereld, behaalt ruwweg 70 procent van de winst in opkomende markten. Het bedrijf bezit naast het Nederlandse Grolsch bekende merken als Fosters, Miller en Coors.

Volgens Mackay heeft het bedrijf in Europa veel last van de recessie waardoor er druk op de prijzen staat. In de Verenigde Staten gaat het economisch beter, vertelde Mackay, maar dat vertaalt zich nog niet in hogere omzet. Deze tegenvallers worden goedgemaakt door sterke groei van de omzet in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.

Mackay verwacht dat de kosten voor grondstoffen zoals gerst, glas en energie met ongeveer 5 procent zullen stijgen. (Reuters)