Guardini wint etappe 18 in de Giro d’Italia - Rodríguez behoudt roze trui

Andrea Guardini juicht als hij winnend over de streep is gekomen. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

Andrea Guardini heeft de achttiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan van Farnese Vini troefde favoriet Mark Cavendish in de massasprint af. De Brit werd wel tweede. De achttiende etappe was de laatste mogelijkheid voor de sprinters op een etappezege. Hierna volgen nog twee bergritten en een tijdrit.

Een eerste ontsnapping van vier renners, onder wie Raborenner Stef Clement, kreeg een maximale voorsprong van drie minuten. Vlak voor de tussensprint halverwege de rit werden de vier echter teruggepakt na hard werk van de sprintersploegen.

Nadat Cavendish de tussensprint op zijn naam had geschreven, gingen zes renners in de aanval. Die groep werd ook weer teruggehaald, maar vervolgens trok Clement opnieuw naar het front. Nu kreeg hij gezelschap van landgenoot Martijn Keizer van Vacansoleil, de Belg Olivier Kaisen (Lotto-Belisol) en Mickaël Delage (FdJ) uit Frankrijk.

Het kwartet kreeg een maximale voorsprong die rond de minuut bleef hangen. Onder aanvoering van de Sky-ploeg was het peloton nooit ver weg en in de laatste twintig kilometer werden de aanvallers teruggehaald. Delage probeerde het nog even en kreeg daarbij gezelschap van Lars Ytting Bak (Lotto-Belisol), maar de sprinters hadden hun zinnen op deze rit gezet.

Op 400 meter van de streep kwam Cavendish op kop te zitten. De Brit kon echter niet opnieuw een dagzege vieren. Guardini kwam aan de andere kant van de weg echter opzetten en hield op de streep een fietslengte over.

In het algemeen klassement veranderde niets. Joaquin Rodriguez (Katusha) blijft de rozetruidrager met dertig seconden voorsprong op Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda).