Regime Syrië beklaagt zich over derving en tekorten door sancties

Een Syrische jongen viert het bemachtigen van een gasbus bij een distributiepunt in Damascus. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

De internationale sancties tegen Syrië kostten het land tot nog toe 3 miljard euro aan olie-inkomsten. Ook de invoer van gas en eerste levensbehoeften is zover teruggebracht dat er sprake is van tekorten.

Dat beweert olieminister Sufian Allawi tegenover persbureau AP. Hij schrijft het de strenge internationale maatregelen tegen Bashar al –Assads regime toe dat door het hele land mensen in de rij staan voor kookgas, brandstof, suiker en andere goederen.

De ambassadeur van de Verenigde Staten spreekt dit tegen. “Onze sancties zijn juist niet gericht op olie- en dieselhandel omdat we weten dat het Syrische volk hiervan in het dagelijks leven afhankelijk is”, zegt Robert Ford. Volgens hem gaat veel brandstof naar de tanks van Assads leger. “Als hij de militaire uitgaven zou terugbrengen blijft er meer diesel en olie over voor het volk.”

Voor de opstand in Syrië vijftien maanden geleden begon was de oliesector een van de pijlers van ’s lands economie. Olie-export naar voornamelijk Europa bracht tot ruim zes miljoen euro per dag binnen. Volgens Allawi wordt nu gezocht naar handelspartners die geen partij zijn in de sancties zoals Venezuela, Iran en Algerije.