PvdA flirt met de SP – een beetje

PvdA-leider Samsom heeft „een soort liefdesverklaring” afgegeven aan de SP. Maar dat betekent niet dat hij nu minder houdt van GroenLinks of D66, zegt hij.

Hij wilde best een lijstverbinding sluiten met de Socialistische Partij, zei PvdA-leider Diederik Samsom. En ja, een lijstverbinding geldt als een „soort liefdesverklaring”. Besturen met de SP zou „prima” kunnen. Het interview in weekblad Elsevier waarin Samsom gisteren deze uitspraken deed, leidde direct tot reacties: GroenLinks-leider Sap noemde het „jammer” dat de PvdA zich tot tegenpartij leek te ontwikkelen. D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Samsom de tegenstellingen tussen links en rechts te veel uitvergroot. Zij zien Samsoms woorden als een toenadering tot zijn concurrent op links.

Eerder leek Samsom de Socialistische Partij wat op afstand te houden, net als veel andere PvdA-leiders voor hem. Toen hij zich kandidaat stelde als leider van de PvdA zei Samsom nog dat de uitgangspunten van zijn partij totaal anders zijn dan die van de SP. Toen de debatleider hem tijdens een van de lijsttrekkersdebatten vroeg te kiezen tussen het CDA en de SP, koos hij nog voor het CDA.

SP-leider Emile Roemer toonde zich blij met uw vriendelijke woorden.

„Ik verheug mij er ook altijd op als mensen zeggen dat ze met de PvdA willen samenwerken.”

Vroeger wilde de PvdA helemaal niets met de SP te maken hebben.

„Dat is lang geleden, nog voordat ik de politiek in ging. Die tijd hebben we echt achter ons gelaten.”

Hoe zit het nu precies? Neemt uw sympathie voor de SP toe?

„Die indruk is niet juist. Samenwerking met de SP is mogelijk, hoewel hun uitgangspunten totaal verschillend zijn.

„Maar wat ik de afgelopen tijd vooral heb duidelijk gemaakt is waar de PvdA zelf staat. Dat is niet in het midden, maar links van het midden. Dat betekent overigens dat een coalitie door het midden, met het CDA, ook zeker voorstelbaar is.”

Maar voor wie heeft u een voorkeur?

„Ik heb een voorkeur voor de PvdA. Voor de andere partijen geldt dat zowel de SP als GroenLinks dicht bij ons staat. Ook al staan ze elk in een andere hoek van het politieke spectrum. Ook met CDA en D66 is de afstand overbrugbaar en zouden we kunnen samenwerken.”

Dus al deze partijen zijn u even lief?

„Hoever elke partij precies van ons afstaat, zou ik niet kunnen zeggen. Politiek is geen wiskunde.”

Toch horen kiezers graag van partijen welke coalitievoorkeuren ze hebben.

„Laten we niet vergeten dat na de verkiezingen straks coalitievorming ingewikkeld kan zijn. Misschien hebben we wel een hele brede coalitie nodig voor een stabiele meerderheid. Samenwerking moet in dit land mogelijk blijven. Niemand zou daarom op dit moment expliciet anderen moeten uitsluiten.”

Waarom noemde u net de VVD niet?

„Zelfs met de VVD is de afstand te overbruggen, al zou dat ingewikkelder zijn dan met andere constellaties. Maar dat zal niemand verbazen.

„Ik maak maar één uitzondering. Dat is de PVV. De afstand tussen onze ideologie en de manier van politiek bedrijven is zó groot dat samenwerking met hen onmogelijk is. Maar ik geloof dat dat wederzijds is.”

    • Derk Stokmans