President Oekraïne laconiek over boycot EK - Brussel voert druk op

Een boksbal met daarop de afbeelding van president Viktor Janoekovitsj bij een tentenkamp van de oppositie. Foto Reuters / Anatolii Stepanov

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is ervan overtuigd dat het EK voetbal een succes wordt. Hij reageerde vandaag laconiek op de plannen van Europese leiders om wedstrijden van het EK te boycotten vanwege de detentie van oud-premier Joelia Timosjenko.

Janoekovitsj zei volgens persbureau AP vandaag in een interview:

“Waarom denk je dat er niemand komt? Alle kaarten zijn verkocht, de opwinding is compleet… Euro 2012 zal plaatsvinden en er zullen supporters zijn!”

Timosjenko waarschijnlijk niet in buitenland behandeld

Janoekovitsj zinspeelde er op dat Timosjenko, die ernstige rugklachten heeft, niet in het buitenland mag worden behandeld. Volgens hem staat de wet dat niet toe. Hij zei:

“Als het van mij afhing, had ik het al lang toegestaan.”

Brussel voerde vandaag de druk op Kiev verder op. Het Europees Parlement nam een resolutie aan waarin werd opgeroepen tot de “onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die zijn veroordeeld op politieke gronden, onder wie leiders van de oppositie.”

Timosjenko zit een straf van zeven jaar uit wegens ambtsmisbruik. Het Westen is van mening dat ze in een politiek proces veroordeeld is. De voormalige premier denkt dat Janoekovitsj de hand heeft gehad in haar veroordeling.

    • Niels Posthumus