Orange Fiction Prize verliest hoofdsponsor en naamgever

De Orange Fiction Prize, de jaarlijkse literatuurprijs voor vrouwelijke auteurs van Engelstalige fictie, draagt volgend jaar een andere naam. Dat meldt The Bookseller. Telecombedrijf Orange trekt zich terug uit de boekenbranche om zich te gaan focussen op de filmwereld.

The Bookseller laat weten dat de Britse schrijfster Kate Mosse (1961), 17 jaar geleden een van de initiatoren van de literatuurprijs, al druk in gesprek is met nieuwe sponsors. Aan het eind van de zomer hoopt ze een nieuwe geldschieter te kunnen presenteren.

Tegen The Bookseller zei Mosse het volgende over de kwestie:

‘Orange heeft miljoenen geïnvesteerd in de boekenbranche, niet alleen in de prijs zelf, maar ook in bibliotheekprojecten en leesbevordering, en hiervoor verdienen ze een ferme schouderklop. Het is nu ons doel om de prijs te laten groeien en we zijn op zoek naar een sponsor die geïnteresseerd is om zich niet alleen in Groot-Brittanië, maar ook daarbuiten te laten gelden.’

Kanshebbers voor de Orange Fiction Prize dit jaar zijn Cynthia Ozick, oud-Man Booker Prize winnaar Anne Enright, oud-Orange Prize winnaar Anne Patchett, Madeline Miller, Esi Edugyan en Georgina Harding.

De Orange Fiction Prize werd voor eerst uitgereikt in 1996 en heeft tot doel om door vrouwen geschreven fictie wereldwijd te promoten. De winnaar krijgt, naast een bedrag van $48.000, een bronzen beeld genaamd ‘Bessie’, gemaakt en gedoneerd door de kunstenaar Grizel Niven. Een jaar geleden werd de geldprijs en het beeldje nog gewonnen door de 25-jarige Teá Obreht met haar The Tiger’s Wife.

De prijs wordt volgende week woensdag 30 mei in Londen uitgereikt.