Opkomst Egyptische verkiezingen: ‘meer dan vijftig procent’

Activisten beschilderen een muur op het Tahrir-plein op de laatste dag van de presidentsverkiezingen. Foto AP / Pete Muller

De stembussen in Egypte sloten vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd. De voorzitter van de kiescommissie Farouk Sultan schatte drie uur voor sluitingstijd de opkomst op zo’n 50 procent.

De officiële uitslag wordt pas dinsdag verwacht, meldt persbureau AP. Maar vrijdagavond of zaterdagochtend wordt via campagneteams al de uitslag naar buiten gebracht, twittert arabiste en voormalig diplomaat in Syrië en Egypte Petra Stienen.

Twitter avatar petra_stienen Petra Stienen Official results #EgyPresElex on Tuesday, but expected first reliable results Frid night - Sat noon via campaignteams at polling stations

Hierna moet blijken welke twee kandidaten het in een tweede stemronde op 16 en 17 juni tegen elkaar moeten opnemen. Het is onwaarschijnlijk dat in deze eerste stemronde, met dertien kandidaten, een winnaar tevoorschijn komt. Op 1 juli zal het leger formeel de macht overdragen aan de nieuwe leider. Of het leger na de verkiezingen ook echt afstand wil doen van de macht, zoals beloofd, valt nog af te wachten. Waarnemers verwachten dat de invloed groot zal blijven.

Van de kandidaten zijn er vijf die zich de afgelopen weken als meest prominent manifesteerden, al is er geen gedoodverfde winnaar aan te wijzen. De kandidaten: Amr Moussa (75) oud-hoofd van de Arabische Liga en minister van Buitenlandse Zaken onder Mubarak; Ahmed Shafiq (70) ook een oudgediende van het regime; Abdel Moneim Aboul Fotouh (60), een voormalige Moslimbroeder, maar nu onafhankelijke kandidaat; en Mohammed Morsi (60),de officiële kandidaat van de onder het regime van Mubarak verboden Moslimbroeders.

‘Vroeger was het beter’

Onze correspondent Gert van Langendonck schreef gisteren nog in NRC Handelsblad dat de uitslag niet te voorspellen valt, al bestaat er bij Egyptenaren angst voor de onzekere toekomst en neigen zij naar het oude en vertrouwde: de restanten van het Mubarak-regime, de feloul. Van Langendonck:

‘Als het van de taxichauffeurs in Kairo afhangt, dan wordt het Shafiq. Daar waar Moussa zijn banden met Mubaraks regime probeert weg te stoppen, speelt Shafiq zijn feloul-verleden juist uit. Veel mensen die vinden dat het vroeger beter was vinden dat goed. Amr Moussa is de veilige keuze: de man van het compromis. Veel christenen zullen wellicht voor Moussa of Shafiq stemmen omdat ze bang zijn voor hun toekomst onder een fundamentalistische president. Abol-Fottouh voerde de meest hippe campagne maar zijn aanhang is zo divers dat velen zich afvragen wier president hij zal zijn: die van de ultraconservatieve salafisten, de Moslimbroeders of de liberalen? Sabahi werpt zich op als de kandidaat van de armen, van wie er in Egypte veel zijn, en hij is geliefd bij de revolutionairen. Het enige minpunt is dat hij als pan-Arabist goede relaties onderhield met Iraks Saddam Hussein en Libiës Moammar Gaddafi. Morsi is veruit de saaiste kandidaat maar hij heeft de organisatie van de Moslimbroeders achter zich.’

De In Beeld van nrc.nl op de eerste dag van de presidentsverkiezingen in Egypte (scroll door de serie door op het pijltjes-icoon rechts te klikken):

    • Hans Klis