Ophef over weigering hand van Israëlische minister

Als in West-Europa ophef ontstaat over iemands weigering de hand te schudden om religieuze redenen, betreft de verontwaardiging meestal moslims.

Gisteren is in België ophef ontstaan over een niet gegeven hand. Maar ditmaal gaat het om een ultra-orthodoxe jood. De Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx is „misnoegd” over het feit dat haar Israëlische ambtsgenoot Yaakov Litzman, haar geen hand wilde geven tijdens een conferentie in Genève.

Op Facebook schrijft Onkelinx verontwaardigd: „Ik heb schone handen!” „Voor de tweede keer in mijn leven heeft een minister geweigerd om mijn hand te schudden omdat ik een vrouw ben”, schrijft ze. Eerder deed een Iraanse minister volgens Onkelinx hetzelfde.

Uit de joodse gemeenschap in België klinkt kritiek. Hoofdredacteur Michael Freilich van Joods Actueel, een joods maandblad in Vlaanderen, beschuldigt de Franstalige socialiste Onkelinx van „politieke spelletjes”. Freilich zegt op de website van Joods Actueel dat Onkelinx goed op de hoogte is van de gebruiken van ultraorthodoxe joden.

Freilich verwijst naar Pinchas Kornfeld, de secretaris-generaal van de ultraorthodoxe gemeente van Antwerpen. Kornfeld verklaarde aan het tijdschrift: „Ik heb Onkelinx reeds tientallen keer ontmoet het voorbije decennium en ze weet zeer goed dat ik haar nooit een hand zou geven. Ze weet wel dat ik voor haar en voor vrouwen in het algemeen het grootste respect betoon”.

In het ultraorthodoxe jodendom mogen mannen geen vrouwen anders dan hun echtgenote aanraken. Een vrouw mag op haar beurt een man de hand niet reiken.