Ook in Nederland schade Facebook

Ook Nederlandse beleggers zijn gedupeerd door de problemen rond de beursgang van netwerksite Facebook, afgelopen vrijdag.

Bij beleggingsbank BinckBank hebben vrijdag 500 beleggers orders voor aandelen Facebook geplaatst, zo bevestigt een woordvoerder. Door technische problemen bij de technologiebeurs Nasdaq kregen de klanten de aandelen echter pas maandag toegewezen. Op dat moment was de koers waartegen ze de aandelen hadden gekocht al sterk gedaald. Ook bij ABN Amro hebben klanten waarschijnlijk geld verloren.

De beursgang van Facebook verliep chaotisch. Door computerproblemen bij Nasdaq begon de handel in Facebook te laat. Ook de rest van de dag konden de enorme hoeveelheid orders niet op tijd worden verwerkt. Daardoor kregen beleggers aandelen voor een prijs die aanzienlijk hoger lag dan de actuele koers.

Direct na de introductie steeg het aandeel Facebook licht, tot 45 dollar, maar daalde maandag scherp. Gisteren sloot het aandeel net iets boven de 32 dollar, bijna 19 procent lager dan de introductiekoers van 38 dollar. Sinds vrijdag is bijna 20 miljard dollar (bijna 16 miljard euro) aan beurswaarde verdampt. Amerikaanse toezichthouders zijn een onderzoek begonnen.

Hoe groot de schade is voor Nederlandse beleggers is niet duidelijk. Circa 100 klanten van BinckBank hebben hun aandelen maandag meteen weer verkocht. Ook bij andere Nederlandse banken zijn aandelen Facebook besteld. ABN Amro bediende vrijdag 350 klanten. Sommigen van hen hebben waarschijnlijk verlies geleden, aldus een woordvoerder. Bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is inmiddels een ‘handvol’ klachten binnengekomen, zo zegt voorzitter Jan Maarten Slagter.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 6-7