Ontruiming Ter Apel te zwaar middel volgens rechter

De ontruiming gisteren van het tentenkamp in Ter Apel, waar meer dan honderd asielzoekers verbleven, was een te zwaar middel oordeelt de rechter. Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

De ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel, was “disproportioneel”. Dat oordeelt de rechter in Groningen in het kort geding dat tegen gemeente Vlagtwedde was aangespannen.

De gemeente meende dat ontruiming noodzakelijk was omdat de gezondheid van de asielzoekers op het spel stond. Bovendien zou de veiligheid in het geding zijn, onder meer door brandgevaar. De gemeente stelde een noodbevel en een noodverordening in, die ontruiming mogelijk maakte. Maar de ontruiming was een te zwaar middel, oordeelde de rechter vandaag. Er had ook een andere oplossing kunnen worden gezocht.

Advocaat Marcel Schuckink Kool zei vanochtend al dat de ontruiming overdreven was. “Op de gemiddelde camping op een festival zijn veel meer risico’s”, zei hij, al gaf hij wel toe dat er een probleem was doordat de voorzieningen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers werden weggehaald. Maar volgens Schuckink had de gemeente eerst naar andere oplossingen moeten zoeken. De rechter geeft hem daarin gelijk: er waren andere manieren om de veiligheid van de asielzoekers te waarborgen.

Bij de ontruiming werden 117 personen opgepakt, onder wie 109 asielzoekers. Ze zijn overgebracht naar verschillende asielzoekerscentra in het land. Onder hen waren voornamelijk Somaliërs en Iraniërs; de Irakezen gingen gisteren akkoord met het aanbod voor onderdak van demissionair minister Gerd Leers.

Nu het bevel van tafel is, willen de demonstranten weer naar het kamp terugkeren. De noodverordening is echter wel nog van kracht. Om die terug te draaien moeten de actievoerders een civiele rechtszaak starten.

    • Mirjam Remie