Oesters slurpen?

Wordt het beschaafd oesters slurpen op het North Sea Jazzfestival in Rotterdam deze zomer? Of alternatief kamperen op Lowlands of een ander popfestival? Of misschien een tripje naar Avignon, om tijdens de vakantie in Zuid-Frankrijk daar van het theaterfestival te genieten?

Hoe het ook zij: deze week wordt het zomerfestivalseizoen 2012 officieel geopend met Pinkpop, komend weekeinde.

In dit Cultureel Supplement hebben we voor u een overzicht samengesteld uit de vele, vele culturele festivals die deze zomer in Europa gehouden worden. Het is een keuze, geen compleet overzicht. Onze muziek-, theater- en beeldende kunstcritici hebben daaruit weer hun favoriete festival-top drie samengesteld.

Er zijn zo langzamerhand zoveel zomerfestivals, dat de festivals er zelf ook last van krijgen. Dat schrijft Hester Carvalho in haar achtergrondstuk over popfestivals in dit themanummer. Wat dat betreft heeft de Documenta, het belangrijkste internationale beeldende kunstfestival dit jaar (zie het interview met de directeur hiernaast) het beter aangepakt: de Documenta maakt zichzelf schaars, want wordt maar eens in de vijf jaar gehouden in Kassel.

Wat het ook wordt, Oerol, de Salzburger Festspiele of de Zwarte Cross – prettige zomer!