Nieuwe ronde nucleair topoverleg met Iran - nog geen akkoord

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari verwelkomt EU-buitenlandchef Caroline Ashton voor aanvang van het topoverleg over het nucleaire programma van Iran dat gisteren begon. Foto AFP

Er komt een nieuwe ronde onderhandelingen tussen Iran en de P5+1, de permanente landen van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, verklaart een diplomaat tegenover persbureau AFP. Tot nu toe is er, na twee dagen overleg, nog geen overeenstemming bereikt.

Een persconferentie van EU-buitenlandchef Caroline Ashton werd op het laatste moment afgezegd. Voorafgaand aan het overleg was er nog goede hoop op progressie, door het akkoord dat atoomagentschap IAEA met Iran waarschijnlijk heeft bereikt. Daarin zegt Iran toe dat er onderzoek mag worden gedaan op bepaalde gebieden in het land naar mogelijk verboden nucleaire activiteiten.

‘Top bereikt geen resultaat door VS’

Het lijkt erop dat Iran vindt dat er vanuit de p5+1 te weinig concessies worden gedaan. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi zei gisteren dat het Westen bereid moet zijn om tot een oplossing te komen en dat intimidatie “zinloos” is. En vanmorgen beschuldigde een Iraanse diplomaat de wereldleiders ervan een “moeilijke sfeer” te creëren, zei hij tegen persbureau Reuters:

“Wat we in Istanbul (tijdens de verkennende gesprekken vorige maand, red.) hoorden was interessanter… Volgens ons is Amerika de reden dat de p5+1 niet in staat is een resultaat te bereiken.”

Bovendien wil Iran dat de economische sancties tegen het land onmiddellijk worden verlicht, zo bleek tijdens het overleg. Maar de Westerse landen voelen hier weinig voor. Wel zijn voordelen aangeboden zoals medische isotopen, enige samenwerking op het gebied van nucleaire veiligheid en onderdelen voor verkeersvliegtuigen, waaraan in Iran grote behoefte is.

Het gesprek tussen Iraanse topfunctionarissen en de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland gaat over de Iraanse uraniumverrijking en de maatregelen die bedoeld zijn om Iran onder druk te zetten zijn programma te staken. De grootste zorg van de landen is de Iraanse productie van 20 procent verrijkt uranium. Iran zegt de hoge verrijking nodig te hebben voor een reactor voor medische doeleinden, maar het Westen en Israël vrezen voor de bouw van kernwapens.