muziek

Operadagen Rotterdam Foto Franco Tutino

Klassiek

Operadagen Rotterdam

Negen dagen met 41 kleine en grotere operaproducties, met als een van de muzikale hoogtepunten een uitvoering van Ravels L’Enfant et les Sortilèges door het RPhO onder leiding van Yannick Nézet-Séguin met mezzo Magdalena Kozena.

25 mei tot en met 3 juni. Rotterdam. www.operadagenrotterdam.nl

Festival d’Art Lyrique

Franse muziek staat dit jaar centraal op het Festival International d’Art Lyrique in Aix-en-Provence, met onder meer George Benjamins Written in Skin – in oktober te zien bij De Nederlandse Opera – en de onbekende opera van David et Jonathas van Charpentier onder William Christie.

5 t/m 27 juli. Aix-en-Provence, Frankrijk. www.festival-aix.com

Bayreuther Festspiele

In het Wagner-walhalla is dit seizoen nieuw de productie van Der fliegende Holländer onder Christian Thielemann. Maar ook de omstreden Tannhäuser met decors van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout is er te zien. Voor kaarten is een jarenlange wachttijd, maar sommige voorstellingen zijn (tegen betaling) live via internet te zien.

25 juli t/m 28 augustus. Bayreuth, Duitsland.

www.bayreuther-festspiele.de

Festival Oude Muziek

De toekomst is (qua bezuinigingen) onzeker, maar het Festival Oude Muziek in Utrecht is internationaal nog steeds toonaangevend. Dit jaar ligt de nadruk op Sweelinck en Bach. Om naar uit te kijken is onder meer de residency van dirigent-organist Masaaki Suzuki en zijn onvolprezen Bach Collegium Japan.

24 augustus t/m 2 september. Utrecht. www.oudemuziek.nl

Jazz

Montreux festival

Het Montreux Jazz festival in Zwitserland is één van de grootste jazzfestivals ter wereld met ook veel pop en dance, en duurt twee weken. Dit festival heeft zowel een betaald gedeelte als een gratis gedeelte. Met o.a. Noel Gallagher, Herbert Grönemeyer, Katie Melua, Van Motrison, Bob Dylan en Amy Macdonald.

29 juni t/m 14 juli. Montreux, Zwitserland, www.montreuxjazz.com

Gent Jazz

Gent Jazz Festival werd opgezet in 2002, toen nog onder de naam Blue Note Festival, en vierde in 2011 zijn tiende editie. Het festival werd in korte tijd het voornaamste jazzfestival van België. Met o.a. Antony and the Johnsons and Metropole Orchestra, Damien Rice.

5 t/m 14 juli, Gent, België, www.gentjazz.com

North Sea Jazz

De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond in 1976 plaats in het Haagse Nederlands Congresgebouw. De begincijfers: zes concertzalen, driehonderd muzikanten en zo’n negenduizend bezoekers. Het Festival heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een groots internationaal evenement. Het is in de loop der jaren gegroeid naar vijftien concertzalen, circa dertienhonderd musici en een bezoekersaantal dat jaarlijks tussen de vijfenzestigduizend en zeventigduizend ligt.

6 t/m 8 juli, Ahoy Rotterdam, www.northseajazz.com

Umbria Jazz, Italië

Het grootste gedeelte van dit jazzfestival speelt zich af in het middeleeuwse centrum van het Italiaanse Perugia, Umbria. Het programma begint iedere dag al vroeg en gaat door tot diep in de nacht. Tien dagen lang biedt het festival een breed scala aan jazzmuziek, van traditionele jazz tot de meest recente innovaties. Ook komen er elk jaar gospelkoren uit Chicago en New Orleans naar Umbria Jazz, een hommage aan de religieuze identiteit van Umbrië. Met o.a. Sonny Rollins, Pat Metheny, Chick Corea, Wayne Shorter, John Scofield, Joe Lovano and Dave Douglas.

13 t/m 22 juli, Perugia, Italië. www.umbriajazz.com

Dinant Jazz Nights

Dinant Jazz Nights is een kleinschalig, maar vooral gezellig Belgisch jazzfestival met de grootste namen. Dit internationale jazzfestival vindt plaats in het Saint-Norbertpark van de Abdij van Leffe.

15 t/m 22 juli, Belgie, www.dinantjazznights.org

Reykjavik Jazz Festival

Jazzfestival in IJsland met onder meer het Andres Thor kwartet, Reykjavik Jungle Unit en het Iceland’s New Liberation Orchestra.

20 augustus t/m 3 september. Reykjavik, IJsland. www.reykjavikjazz.is

Pop/Rock

Pinkpop

Het bekende driedaagse popfestival in het Limburgse Landgraaf met drie podia en heel veel roze hoedjes. De grootste naam dit jaar is Bruce Springsteen. Verder o.a. Soundgarden, The Asteroids Galaxy Tour, Bombay Bicycle Club, Linkin Park, Ben Howard, Mastodon, The Ting Tings en Mumford and Sons.

26 t/m 28 mei. Landgraaf. www.pinkpop.nl

Vestrock

Popfestival met Nederlandse en Belgische artiesten als Blaudzun, Gers Pardoel, Go Back to the zoo, School is Cool en Customs.

2 juni, Hulst, www.vestrock.nl

Hultsfred

Met meer dan 30.000 bezoekers is het Hultsfred Festival het grootste rockfestival van Zweden. Tijdens deze editie zijn er optredens van onder andere The Eagles of Death Methal, the Vaccines, Kasabian en Slash.

14 t/m 16 juni, Hultsfred, Zweden. www.hultsfredfestivalen.se

Isle of Wight Festival

Op het Isle of Wight in Engeland werd van 1968 tot 1970 elke zomer een populair festival gehouden. Het was het laatste festival waar Jimi Hendrix optrad, enkele dagen voor hij in Londen overleed. In 2002 werd het festival nieuw leven ingeblazen en het heeft sindsdien elke zomer plaatsgevonden. Dit jaar met onder andere Elbow, Noah & the Whale, Pearl Jam en Bruce Springsteen & the Street Band.

21 t/m 24 juni, Island of Wight, Groot-Brittannië www.isleofwightfestival.com

Hove Festival

Noors muziekfestival op het eiland Tromøy waar je je tent kunt opzetten op een strandje. De line-up bestaat onder meer uit Lana del Rey, Snoop Dogg en The Shins.

26 t/m 29 juni, Tromoy, Noorwegen, www.hovefestival.com

Werchter

Het bekendste pop- en rockfestival in België met optredens van onder andere The Kooks, Elbow, dEUS, Editors en Ben Howard.

28 juni t/m 1 juli. Werchter, België. www.rockwerchter.be

Les Eurockeennes

Vier podia in het Franse Belfort waar zo’n beetje alle genres voorbijkomen: indie, alternative, electro, hiphop en rock. Met o.a.The Kooks, Alabama Shakes en Lana Del Rey.

29 juni t/m 1 juli, Belfort, Frankrijk, www.eurockeennes.fr

INmusic Festival, Kroatië

Het grootste openluchtfestival van Kroatië op een klein eiland in Lake Jarun. Met optredens van onder andere The Cranberries, Franz Ferdinand, Gorillaz Sound System, Plan B, Mando Diao en Iness Mezel.

28 t/m 30 juni, Lake Jarun, Kroatië www.inmusicfestival.com

Concert at sea

Het grootste popfestival van Zeeland, Concert at Sea, wordt sinds 2006 georganiseerd wordt door de Nederlandse band BLØF. Het is begonnen als een festival van één dag, maar sinds 2008 is het een meerdaags festival op de Brouwersdam. Met o.a. Golden Earring, Ilse de Lange, Trijntje Oosterhuis, De Dijk en Go Back To The Zoo.

29 & 30 juni, Brouwersdam, Zeeland. www.concertatsea.nl

Main Square

Sinds enkele jaren wordt het Main Square Festival met zo’n 40.000 bezoekers gehouden in de Citadelle Vauban van Arras. Deze editie zijn er optredens van onder andere The Young Professionals, Pearl Jam, The Maccabees en The Kooks.

29 juni t/m 1 juli, Arras, Frankrijk, www.mainsquarefestival.fr

Metropolis

Rotterdams muziekfestival met een mix van pop, rock, hiphop, wereldmuziek en dance. Met onder andere Jungle by Night, Kraantje Pappie, Vanderbuyst en De Kik.

1 juli. Zuiderpark, Rotterdam. www.metropolisfestival.nl

Open’er Festival, Polen

Het Open’er Festival is in Polen al jaren een gevestigde naam. Het festival kreeg vooral bekendheid door het behalen van de titel Best Major Festival tijdens de European Festival Awards in 2009 en 2010. Vergeleken met andere grote festivals in Europa is het relatief goedkoop. Met optredens van onder anderen Bjork, Franz Ferdinard, Mumford & Sons en The Kills.

4 t/m 7 juli, Gdynia, Polen. www.opener.pl

Garden Festival

In het negenhonderd jaar oude Kroatische vissersdorpje Tisno is er begin juli het Garden Festival. Met onder andere Nicolas Jaar en 2020 Soundsystem.

4 t/m 11 juli, Tisno, Kroatië.

www.thegardenfestival.eu

Roskilde Festival

Het vierdaagse Roskilde Festival is met zo’n 100.000 bezoekers één van de grootste rockfestivals van Europa. Er komen bezoekers vanuit de hele wereld naar het Deense Roskilde ten zuidwesten van de hoofdstad Kopenhagen. De opbrengst van het festival gaat naar goede doelen. Met optredens van o.a. Bjork, Bon Iver, The Cure, The Roots, Bruce Springsteen & The E Street Band en Jack White.

5 t/m 8 juli. Roskilde, Denemarken. www.roskilde-festival.dk

Dour Festival

In het normaal gesproken rustige dorpje Dour in België zijn tijdens het vierdaagse festival zo’n 130.000 extra mensen te vinden.

De line-up o.a. Bon Iver, Selah Sue, Nada Surf, The Bloody Beetroots, Little Dragon en Agoria.

12 t/m 15 juli, Dour, België, www.dourfestival.be

Benicàssim

Het festival Internacional de Benicàssim in Spanje ligt op een steenworp afstand van het strand en is daarmee een festival dat makkelijk te combineren is met een strandvakantie. Met o.a. Florence and The Machine, Bob Dylan,The Stone Roses en New Order

12 t/m 15 juli, Benicàssim, Spanje, www.fiberfib.com

Exit Festival

Het EXIT-festival aan de oevers van de Donau in de Servische stad Novi Sad is ontstaan vanuit jongerenbewegingen die protesteerden tegen het beleid van de toenmalige president Milosevic. Inmiddels is het uitgegroeid tot een internationaal festival van faam, met meer dan 10.000 bezoekers en artiesten uit de hele wereld. Met optredens van onder andere Gossip, Baskerville, Boemklatsch en Wolfmother.

12 t/m 15 juli, Novi Sad, Servië. www.exitfest.org

Bilbao BBK Live

Groot rock- en popfestival in een speciaal voor het festival gebouwd complex op de flanken van de berg Cobetas, gelegen ten zuidwesten van Bilbao. Met optredens van The Cure, Mumford and Sons, Snow Patrol, The Kooks en Radiohead.

12 t/m 14 juli, Kobetamendi, Bilbao, Spanje. www.bilbaobbklive.com

Hardrock Calling

Driedaags festival in het Londense Hyde Park, Londen. Met o.a. Paul Simon en Bruce Springsteen.

13 t/m 15 juli, Londen, Engeland, www.hardrockcalling.co.uk

Optimus Alive

Aan de rivier vlakbij het centrum van Lissabon wordt het muziekfestival Optimus Alive gehouden. Met o.a. Mumford and Sons, The Cure en Noah and the Whale.

13 t/m 15 juli, Oeiras, Portugal. www.optimusalive.com

Sziget Festival

Het zevendaagse Sziget-festival wordt gehouden op het Óbuda-eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het Sziget-festival (Sziget betekent ‘eiland’ in het Hongaars) trekt jaarlijks zo’n 370.000 bezoekers, onder wie heel veel Nederlanders. Naast het hoofdpodium zijn er ook podia voor jazz, blues en wereldmuziek. Met o.a. Placebo, Caro Emerald, Two Door Cinema Club, The Killers en Paolo Nutini.

6 t/m 13 aug, Boedapest, Hongarije, www.szigetfestival.nl

Zwarte Cross

Motorcrossfestival in de Achterhoek. Met veel motoren en muziek, maar ook theater, kermis en bizarre stunts. Met de Kaiser Chiefs, Nobody Beats The Drum, Beef en Chef Special.

20 t/m 22 juli, Lichtenvoorde. www.zwartecross.nl

Pukkelpop

Groot muziekfestival in het Belgische Hasselt met o.a. Björk, Keane, Wilco en The Black Keys

16 t/m 18 augustus. Hasselt, België. www.pukkelpop.be

Dance

Edit

Nieuw technofestival bij de Veerplas in Haarlem. O.a. 360 Soundsyste, Nicole Rosie en Alex Bau treden op. 25 mei. Veerplas, Haarlem.www.editfestival.nl

MELT!

Duits Festival met een bijzondere locatie: een openluchtmuseum van enorme machines uit de twintigste eeuw. De programmering bestaat uit een combinatie van indierock met elektronische beats. Met onder andere M83, Yeasayer en Rufus Wainwright.

13 t/m 15 juli, Dessau, Duitsland, www.meltfestival.de

Dance Valley

Het grootste dance-festival van Nederland. Overdag in tenten en een groot openluchtpodium. Met o.a. The Opposites, Crookers en The Subs.

4 augustus. Spaarnwoude. www.dancevalley.com

Creamfields festival

Een driedaags muziekfestival, dat een gevestigde naam heeft in Engeland. Met o.a Brookes Brothers, Tiësto, Paul van Dyk, Ferry Corsten en David Guetta.

24 t/m 26 aug, Cheshire, Engeland, www.creamfields.com

Mysteryland

Mysteryland is een mystieke reis over het bosrijke terrein met negentien verschillende podia en optredens van onder meer Nobody Beats The Drum, Jeff Mills en Dj Miro.

25 augustus. Floriadeterrein, Haarlemmermeer. www.mysteryland.com

Wereldmuziek

Festival Mundial

Een mix van (wereld)muziek, dans, poëzie en debat. met o.a.The Kyteman Orchestra, Dropkick Murphys en Habib Koité.

16 & 17 juni. Leijpark, Tilburg. www.festivalmundial.nl

Appelsap

Het jaarlijkse hiphopfestival in het Amsterdamse Oosterpark noemt zichzelf een ‘fresh music festival’. Met optredens van o.a. Mr. Polska, Full Crate, Rob Manga, Disclosure en Cinnaman.

22 juli. Oosterpark, Amsterdam. www.appelsap.net

Sfinks, België

Driedaags zomerfestival met muziek uit alle hoeken van de wereld. Met onder andere Balaxy Orchestra, El Juntacadáveres, Kel Assouf, Panache Culture en Rocksteady Ratpack.

26 t/m 28 juli, Antwerpen, België, Antwerpen, www.sfinks.be