Markten zien de euro als een aflopende zaak

Sidderen en beven voor aanvang van een Europese top, beleggers vrezen inmiddels openlijk voor het voortbestaan van de euro.

Gisteren deden de wildste geruchten de ronde. Achter de schermen zou worden gemikt op een Grieks exit dit weekend, dat door de Pinkstermaandag een extra dag biedt om de zaakjes op orde te krijgen. Het gerucht werd gevoed door bevestiging van de Belgische minister van Financiën dat er gewerkt wordt aan noodplannen. De veelbekeken Amerikaanse zender Bloomberg TV maakte een item getiteld ‘Greek Leaders May Have Only 46 Hours For Euro Exit’ . Wellicht stemmingmakerij, maar de noodkreet van de Spaanse premier Rajoy dat zijn land de hoge rentestanden op korte termijn niet trekt, sterkten (Amerikaanse en Britse) beleggers in hun overtuiging dat de euro een aflopend zaak is.

Indicatief voor de stemming op de markten zijn de commentaren van de zakenbanken en onderzoeksbureau. „Het lijkt steeds aannemelijker dat Griekenland niet alleen zal defaulten op de uitstaande schuld, maar ook gedwongen de eurozone moet verlaten”, schrijft Jullian Jessop van Capital Economics. Ook de invloedrijke hoofdeconoom Willem Buiter van Citigroup is overtuigd dat Griekenland de euro moet verlaten. Een directeur van de Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ vergeleek gisteren de eurozone met de Titanic. Het schip zinkt, maar de passagiers feesten onwetend vrolijk verder.

Het is van ondergeschikt belang of de analyses van markteconomen kloppen. Het gaat er om dat beleggers, ook grote institutionele investeerders, ze laten meewegen in hun besluit wat met hun geld te doen.

Dat de euro momenteel valuta non grata is duidelijk. Op grote schaal worden eurobeleggingen verkocht. Investeerders die risico willen mijden, hebben liever beleggingen in dollars, ponden en yens. De euro verloor dan ook in waarde ten opzichte van deze munteenheden. Grote gevolgen heeft dit niet. Een goedkopere euro is zelfs voordelig voor Europese uitvoer, wat de economie van relatief open eurolanden als Nederland en Duitsland stimuleert. Maar de lage stand van de euro laat ook zien dat beleggers bar weinig vertrouwen hebben in de economische vooruitzichten in de muntunie.

Als gevolg van de geruchten en paniek van gisteren daalden Europese beurzen. De Amsterdamse beursindex AEX verloor 2,3 procent en sloot op 289 punten. Ook de belangrijkste graadmeters in Duitsland, Frankrijk, Italië en de VS leden verlies. Rond het middaguur vandaag was een euro 1,25 dollar waard. Dat is ongeveer het laagste niveau in bijna twee jaar. Ook de prijs van een vat olie daalde gisteren.

Vanochtend herstelden aandelenmarkten licht. Maar ook nu was er slecht nieuws. Duitse inkoopmanagers zijn deze maand een stuk somberder geworden over de economische vooruitzichten. Ook bleek dat de Britse economie in het eerste kwartaal meer was gekrompen dan in eerste instantie gedacht.

    • Melle Garschagen