Kortkolom kunst

Uitgeverij 010 en NAi Uitgevers fuseren

Rotterdam. Uitgeverij 010 en NAi Uitgevers gaan hun uitgeefactiviteiten bundelen onder de nieuwe naam nai010 uitgevers. Per 1 juli zal NAi Uitgevers daarom de titels en voorraad boeken van Uitgeverij 010 overnemen. Uitgeverij 010, de oudste in architectuur en design gespecialiseerde uitgeverij van Nederland en NAi Uitgevers, de grootste Nederlandse uitgever op het gebied van architectuur, kunst, fotografie en design hopen hiermee beter in te spelen op een snel veranderend internationaal uitgeeflandschap. (NRC)

Museum verwerft werk Harmsen van Beek

Rotterdam. De literaire nalatenschap van de in 2009 overleden dichteres Fritzi Harmsen van Beek is in handen gekomen van het Letterkundig Museum. De collectie is volgens het Haagse museum evenredig aan haar oeuvre: klein, maar bewonderenswaardig. Naast aantekeningen, foto's en manuscripten bevat het archief brieven van andere schrijvers, zoals Charlotte Mutsaers, Cees Nooteboom, Gerard Reve en Renate Rubinstein. (Novum)

Radio Filharmonisch Orkest wint Edison

Rotterdam. Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden heeft de Edison Klassiek 2012 gewonnen. Het orkest krijgt de prijs in de categorie opera voor Wagners Parsifal. Pianist Kristian Bezuidenhout en violist Gottfried von der Goltz vielen in de prijzen in de categorie instrumentale solist. Zanger Florian Boesch werd bekroond als vocaal solist, pianist Hannes Minnaar om zijn debuut. Het beste koor is L’Arpeggiata met een uitvoering van Monteverdi's Vespro della Beata Vergine. Het Budapest Festival Orchestra werd met een opvoering van Schuberts negende het beste orkest. De uitreiking van de Edisons is 15 juni. Dirigent Frans Brüggen krijgt dan de Edison-oeuvreprijs. (Novum)