Kortkolom economie

Vertrouwen Duitse ondernemers daalt

Amsterdam. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer gedaald. Het vertrouwen daalde op een tweehonderdpuntsschaal met drie punten naar 106,9. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Duitse Ifo-instituut voor economisch onderzoek. Vooral het vertrouwen van winkeliers daalde scherp. Zij zijn nu merendeels negatief gestemd over de toekomst. Ook het vertrouwen van de exportafhankelijke industriële sector daalde behoorlijk. Het Ifo heeft niet onderzocht wat de redenen zijn voor het gedaalde vertrouwen, maar het ligt voor de hand dat de dreigende escalatie van de eurocrisis hierbij een rol speelt. (Novum)

Motie van wantrouwen Wilders over ESM

Den Haag. Geert Wilders heeft het vertrouwen in demissionair minister De Jager (Financiën, CDA) opgezegd. De PVV-leider diende vanmorgen tijdens het debat over het permanente noodfonds voor de euro ESM een motie van wantrouwen in tegen de bewindsman. Daarover zou vandaag worden gestemd. Wilders hekelt het overdragen van soevereiniteit naar Europa en het opgeven van het vetorecht over de besteding van het geld. Nederland staat voor het noodfonds voor circa 40 miljard euro garant. Wilders vroeg vanmorgen voor de vierde keer om uitstel van het debat over het ESM. Hij eiste een hoofdelijke stemming. 100 Kamerleden stemde tegen het uitstel, 36 leden stemden voor. (Novum)

Recessie leidt niet tot lagere horecaprijzen

Den Haag. De prijzen in de horeca lagen in het eerste kwartaal van dit jaar 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging is goed voor de helft van de omzetstijging van 2,9 procent. De andere helft van de stijging komt doordat meer is verkocht, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Cafés hebben hun omzetstijging geheel te danken aan hogere prijzen. De verkoop daalde met twee procent, maar doordat de prijzen 2,2 procent hoger liggen is er nog een lichte omzetstijging van 0,2 procent. Andere horecagelegenheden presteren een stuk beter. Cafetaria's boekten de hoogste groei. Daar nam de omzet in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar met 5,3 procent toe. Restaurants boekten een omzetgroei van 3,7 procent en bij hotels was de groei 2,4 procent. (Novum)