Kortkolom buitenland

Bangkok wordt ‘eerste’ buitenlandreis Suu Kyi

Rangoon. De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi maakt maandag haar eerste reis naar het buitenland sinds 24 jaar. Ze houdt een toespraak bij het Wereld Economisch Forum in Bangkok, Thailand. Dat maakte haar partij Nationale Liga voor Democratie vandaag bekend. Suu Kyi is, na in totaal vijftien jaar onder huisarrest, nu parlementslid in Rangoon. In juni bezoekt ze Europa, waar ze onder meer haar Nobelprijs in ontvangst neemt. (AP)

Rusland test raket ‘tegen raketschild VS’

Moskou. Het Russische leger zegt gisteren een succesvolle test te hebben uitgevoerd met een nieuw type intercontinentale ballistische raket die bedoeld zou zijn tegen een Amerikaans raketschild in Europa. De raket werd gelanceerd vanaf een mobiel platform in Plesetsk, in het noordwesten van Rusland, en trof een nepdoel in Kamtsjatka, dat zeven tijdszones verderop ligt. Het is voor het eerst in lange tijd dat het Russische leger een succesvolle intercontinentale rakettest uitvoert. (AP, Reuters)

Donors beloven Jemen vier miljard dollar

Riad. Op een bijeenkomst van de donorgroep ‘Vrienden van Jemen’ in de Saoedische hoofdstad Riad hebben de dertig deelnemers 3 miljard dollar toegezegd om Jemen voor economische ineenstorting te behoeden. Buurland Saoedi-Arabië zegde 3,25 miljard toe. Overigens klaagde de Jemenitische regering vooraf dat toezeggingen voor in totaal 3 miljard dollar uit 2006 nog niet zijn uitbetaald. Teruglopende olie-opbrengsten temidden van een machtsvacuüm hebben de extremisten van Al-Qaeda in de kaart gespeeld. Internationale hulporganisaties waarschuwden deze week dat er in Jemen een „rampzalige voedselcrisis” dreigt. (AFP, Reuters)

Handlanger Viktor Bout veroordeeld

New York. Een 71-jarige Zuid-Afrikaanse zakenman, Andrew Smulian, die als kroongetuige optrad tegen de Russische wapenhandelaar Viktor Bout, is veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan wapenhandel. Smulian betreurde in in de New Yorkse rechtbank betrokken te zijn geraakt bij Bouts plan wapens te verkopen aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Dat was een val van de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst. (AP)

Somaliërs ontvluchten vredesmacht AU

Mogadishu. Militairen van de Afrikaanse Unie (AU) hebben een aanval gelanceerd op Afgoye, een bolwerk van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab dat dertig kilometer ten noordwesten van Mogadishu ligt. Het is de eerste keer dat militairen van de AU-missie AMISOM zover buiten de hoofdstad zijn gekomen. Duizenden Somaliërs zijn gevlucht uit angst voor geweld. De weg tussen Mogadishu en Afgoye staat bekend als de Afgoye-corridor, waar een van de grootste kampen voor ontheemden is gelegen. Er verblijven ongeveer 400.000 mensen in provisorische onderkomens. (BBC)