Kortkolom binnenland

Politie ontruimt kamp asielzoekers in Ter Apel

Rotterdam. Het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel is gisterenmiddag door de politie en de ME ontruimd. 117 mensen werden opgepakt. Irakese asielzoekers waren al in de ochtend vertrokken. Zij accepteerden een aanbod van minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) waarin ze drie weken opvang kregen in een asielzoekerscentrum. Vooral Somalische en Iraanse asielzoekers weigerden hun tenten op te breken. De asielzoekers protesteerden omdat hun asielverzoek is afgewezen en ze terug moeten naar het land van herkomst. Maar zij lopen daar gevaar, zeggen ze. (NRC)

CDA-fractielid Sterk verlaat Tweede Kamer

Den Haag. Mirjam Sterk keert niet terug in de Tweede Kamer voor het CDA. Dat heeft zij gisteren definitief gezegd. Eind vorig jaar zei ze al „langzamerhand toe te zijn aan een meer bestuurlijke functie” en naar het buitenland te willen. Sterk (39) was als vicefractievoorzitter de machtigste vrouw van het CDA in de Kamer, waar ze nu tien jaar deel van uitmaakt. Ze werd genoemd als opvolger van minister Donner op Binnenlandse Zaken. Ze zegt nu dat het tijd is „plaats te maken”. Sterk is het zesde CDA-Kamerlid dat een vertrek heeft aangekondigd. (NRC)

Coalitieonderhandeling Limburg loopt spaak

Maastricht. De onderhandelingen in Limburg over een nieuw te vormen provinciebestuur bestaand uit CDA, VVD, PvdA en GroenLinks zijn afgebroken. De VVD vindt dat GroenLinks te veel eisen stelt. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Margriet van Tulder was er een ‘klik’ met CDA en PvdA, maar zag de VVD het van het begin af aan niet met haar partij zitten. Het vorige college van Gedeputeerde Staten, bestaand uit PVV, CDA en VVD, viel op 20 april toen het CDA zei niet langer te kunnen samenwerken met de PVV. (NRC)