Ivoriaanse minister ontslagen om geld Trafigura

Een Ivoriaanse minister is ontslagen voor zijn vermeende rol in de verduistering van miljoenen dollars die bedoeld waren voor de slachtoffers van het illegale afval dat oliebedrijf Trafigura heeft gedumpt in Ivoorkust. Adama Bictogo ontkent alle aantijgingen.

Op aandringen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International opende de Ivoriaanse regering vorig jaar een onderzoek naar de vraag waarom slachtoffers van het chemische afval nog geen compensatie hadden ontvangen. Daaruit bleek dat 8 miljoen dollar was verdwenen uit het compensatiefonds.

De Ivoriaanse politie adviseerde in februari een rechtszaak te beginnen tegen drie mannen wegens fraude. Een van hen is Amada Bictogo, die door de vorige regering was aangesteld om erop toe te zien dat de slachtoffers werden gecompenseerd. Een ander is Kone Chieck Oumar, de baas van een lokale voetbalclub die betrokken was bij de bemiddeling.

In 2007 heeft Trafigura 160 miljoen dollar compensatie betaald aan de Ivoriaanse regering voor het afvalschandaal. Twee jaar later dienden Britse advocaten een gezamenlijk aanklacht in tegen het bedrijf namens 30.000 Ivorianen. Trafigura trof een schikking en betaalde nog eens 45 miljoen dollar compensatie. Het geld werd overgemaakt naar een Ivoriaanse bankrekening.

Maar ongeveer 6.000 mensen die zeggen ziek te zijn geworden van het chemische afval, hebben nog steeds geen geld ontvangen. Overigens wordt de schadelijkheid van het gedumpte afval fel betwitst.

In 2010 veroordeelde een rechtbank in Amsterdam Trafigura tot een boete van één miljoen euro voor de verboden uitvoer van afvalstoffen naar Ivoorkust en het aanbieden van gevaarlijke waren. In juli 2006 loosde de Probo Koala in opdracht van Trafigura scheepsafval in Amsterdam. Toen bleek dat het zo schadelijk was dat het daar niet verwerkt kon worden en een alternatief te duur was voor Trafigura, werd het afval teruggepompt en vertrok het schip, uiteindelijk naar Ivoorkust. Een lokale afvalverwerker dumpte het in de havenstad Abidjan. (BBC)