Iran benadrukt recht om uranium te verrijken

EU-Commissaris voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton (links) en de Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili in Bagdad. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Iran heeft het recht om uranium te verrijken in het kader van energiewinning. Dat zei toponderhandelaar Saeed Jalili vanavond nog maar eens in een televisie-interview na het overleg tussen Iran en de de P5+1 in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Iran onderhandelt met de P5+1, de permanente landen van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, over zijn omstreden atoomprogramma. Het Westen wil dat Iran met dat programma stopt. Tot nu toe is er, na twee dagen overleg, echter nog geen overeenstemming bereikt. De onderhandelingen verlopen erg moeizaam.

Voorafgaand aan het overleg was er nog goede hoop op progressie, door het akkoord dat atoomagentschap IAEA met Iran waarschijnlijk heeft bereikt. Daarin zegt Iran toe dat er onderzoek mag worden gedaan op bepaalde gebieden in het land naar mogelijk verboden nucleaire activiteiten, mits de Europese sancties tegen het land worden opgeschort.

De Verenigde Naties, vooral het Westen en Israël, verdenken Iran ervan dat het land bezig is met de bouw van een atoomwapen. Iran zelf ontkent dit en zegt het alleen uranium wil verrijken voor vreedzame energie-doeleinden.