HP voelt opkomst mobiele apparaten en schrapt 27.000 banen

Een reclame voor Donald Trump eist de aandacht boven het nieuws op de lichtkrant van Times Square in New York. Foto AFP / Justin Sullivan

Hewlett-Packard schrapt tot en met oktober 2014 27.000 banen. Het Amerikaanse technologiebedrijf ziet de winst in het tweede kwartaal met 31 procent afnemen. Voor de grootste pc-producent van de wereld zit het probleem vooral in de opkomst van tablets en smartphones.

Door de snelgroeiende markt voor mobiele apparaten verkoopt HP steeds minder pc’s. Het bedrijf hoopt door deze drastische maatregel dan ook jaarlijks 3,5 miljard dollar te besparen. Het schrappen van de 27.000 banen is de hardste maatregel die het bedrijf ooit nam in de 71-jarige geschiedenis.

HP hoopt massaontslagen te voorkomen door afvloeiingsregelingen en vervroegde pensioenen aan te bieden. Zo zou in praktijk 8 procent van het 350.000 hoofden tellende personeelsbestand gedwongen moeten vertrekken.

CEO Meg Whitman, die eBay groot maakte en sinds acht maanden in dienst is bij de computerproducent, zegt dat het hervormen van HP tijd zal kosten. “Maar we weten wat ons te doen staat.” Op de beurs werd positief gereageerd: het aandeel HP klom 9 procent.